Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2024 na Slovensku sú ZRUŠENÉ

Na archívnej snímke zľava generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2024 boli zrušené. Na stránke podujatia o tom informujú jeho koordinátori. Uvádzajú, že dôvodom je neposkytnutie finančnej podpory a absencia komunikácie zo strany Ministerstva kultúry (MK) SR.

"Z dôvodu ignorovania snahy o komunikáciu o budúcnosti podujatia zo strany súčasného vedenia MK a neposkytnutia finančnej podpory boli poverené združenia nútené organizáciu DEKD zrušiť," uviedli na webe. Dodali, že do 22. augusta im rezort neposlal zmluvu o poskytnutí dotácie.

Zároveň ďakujú všetkým organizátorom doterajších aktivít 30-ročnej existencie DEKD na Slovensku. "Veríme, že sa v budúcom roku naša spolupráca obnoví," uviedli.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V roku 2010 bolo poverené Ministerstvom kultúry SR úlohou koordinátorov Združenie historických miest a obcí Slovenska. V roku 2017 bolo toto poverenie rozšírené o občianske združenie ICOMOS Slovensko.