Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Do centrálneho registra pribudlo 86 externých defibrilátorov

Na archívnej snímke AED. Foto: TASR - Adriána Hudecová

AED je prenosný prístroj na poskytovanie prvej pomoci, ktorý sa používa pri náhlom zastavení krvného obehu a následnej kardiopulmonálnej resuscitácii.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Do centrálneho registra automatických externých defibrilátorov (AED) v septembri zaevidovali ďalších 86 prístrojov. Informovalo o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, ktoré register spravuje. Poukázalo pri tom na to, že sa tak zvyšuje pravdepodobnosť, že prístroj zachráni život pacientovi s náhlym zastavením krvného obehu.

"V deviatom mesiaci tohto roka bolo AED použité v 83 prípadoch. Do nemocníc ambulancie záchrannej zdravotnej služby následne previezli 12 pacientov po použití defibrilátora," priblížilo na sociálnej sieti.

AED je prenosný prístroj na poskytovanie prvej pomoci, ktorý sa používa pri náhlom zastavení krvného obehu a následnej kardiopulmonálnej resuscitácii. Pri jeho použití do piatich minút možno podľa záchranárov maximalizovať šancu na záchranu postihnutého až na 75 percent. Operačné stredisko chce vytvoriť sieť verejne dostupných zariadení AED.