Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Slovensko

Do Európskej súťaže v štatistike môžu učitelia prihlasovať študentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jana Vodnáková

Súťaž je zameraná na vyhľadávanie a použitie overených faktov z oficiálnych zdrojov.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Učitelia môžu registrovať stredoškolské tímy do Európskej súťaže v štatistike (ESC) do 6. novembra. Novinkou v treťom ročníku súťaže je spolupráca s Ekonomickou univerzitou v Bratislave (EUBA). TASR o tom informovali zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

"ŠÚ SR ponúka slovenským stredoškolákom ďalšiu originálnu možnosť preniknúť do sveta dát a spúšťa tretí ročník ESC. V školskom roku 2024/2025 si tak ďalšie tisíce mladých ľudí na Slovenska môžu vyskúšať kreatívnu a zábavnú formu spoznávania oficiálnych štatistík," uviedol úrad.

Ako priblížil, novinkou je spolupráca s EUBA, ktorá umožní úspešným tímom v súťaži nastúpiť na štúdium ktoréhokoľvek odboru na fakulte hospodárskej informatiky bez absolvovania prijímacích skúšok. "Platí to pre všetkých žiakov vo veku 16 a viac rokov, ktorí uspejú v úvodnej časti súťaže a dosiahnu dostatok bodov v testoch, aby postúpili do ďalšej časti súťaže," doplnil.

Súťaž je zameraná na vyhľadávanie a použitie overených faktov z oficiálnych zdrojov. Cieľom aktivity je zvýšiť dátovú gramotnosť mladých ľudí a naučiť ich správne čítať, analyzovať a interpretovať štatistické údaje a odlišovať hoaxy od potvrdených a dôveryhodných informácií.

ESC realizuje ŠÚ SR v spolupráci s európskym štatistickým úradom Eurostatom pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.