Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Slovensko

Do parlamentu neprišiel žiadny návrh kandidáta na člena Súdnej rady SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament má zvoliť nových členov Súdnej rady SR, pretože v máji odvolal z funkcie dvoch členov Andreja Majerníka a Jána Mazáka.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady (NR) SR neprišiel žiaden návrh kandidáta na člena Súdnej rady SR. Určí sa preto nový termín na podávanie návrhov. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Poslanci NR SR mohli podávať návrhy do 1. augusta.

Parlament má zvoliť nových členov Súdnej rady SR, pretože v máji odvolal z funkcie dvoch členov Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Členom Súdnej rady SR môže byť podľa zákona len osoba, ktorá je bezúhonná, nie je sudcom, má vysokoškolské právnické vzdelanie a najmenej 15 rokov odbornej praxe.

Funkcia člena Súdnej rady SR je nezlučiteľná s funkciou predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, prokurátora, príslušníka Policajného zboru a príslušníka Slovenskej informačnej služby. Tú istú osobu možno zvoliť za člena súdnej rady najviac v dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach.

Z 18 členov Súdnej rady SR volí parlament troch, aktuálne potrebujú poslanci NR SR zvoliť ešte dvoch členov. Úlohou súdnej rady je okrem iného zabezpečovať plnenie úloh verejnej kontroly súdnictva, rozhodovať o pridelení a preložení sudcov, ako aj predkladať prezidentovi SR návrhy kandidátov na vymenovanie sudcov a návrhy na odvolanie sudcov.