Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

Dobrovodský podporuje kroky GP proti poisťovniam ohľadom lieku Voxzogo

Na snímke verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský. Foto: TASR Jakub Kotian

Všeobecná zdravotná poisťovňa v reakcii uviedla, že liek nie je na Slovensku hradený z verejného zdravotného poistenia.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský podporuje kroky Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá podala 13 protestov prokurátora proti zamietavým stanoviskám zdravotných poisťovní (ZP) k úhrade lieku Voxzogo a požaduje ich zrušenie z dôvodu nedostatočného odôvodnenia. TASR o tom informoval hovorca VOP Branislav Gigac.

"Budem i naďalej apelovať na zdravotné poisťovne, aby vo svojej rozhodovacej činnosti dbali na riadne a presvedčivé odôvodnenie svojich rozhodnutí tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti o svojvôli v rozhodovacom procese a zabezpečila sa ochrana základných práv pacientov v súlade s ústavnými zárukami a s princípmi dobrej verejnej správy," deklaroval VOP.

Generálna prokuratúra SR v piatok (27. 9.) informovala o podaní 13 protestov prokurátora proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní, ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo vyvinutého na liečbu achondroplázie, genetickej choroby rastu kostí. Preskúmaním zamietavých stanovísk ZP navrhla GP tieto opatrenia pre ich nezákonnosť zrušiť.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v reakcii uviedla, že liek nie je na Slovensku hradený z verejného zdravotného poistenia. Tiež ozrejmila, že ak vyhovie protestu prokurátora a stanoviská zruší, neznamená to, že je povinná pristúpiť k úhrade výnimkového lieku, ale bude postupovať výlučne v intenciách zákona, keďže liek nie je na Slovensku zatiaľ kategorizovaný.

ZP Dôvera poukázala na to, že systém výnimiek na úhradu nekategorizovaných liekov nikdy neobhajovali, práve, naopak, roky hovoria, že tento spôsob úhrad nie je udržateľný. Je presvedčená, že poistenci a pacienti majú právo presne vedieť, čo kryje verejné zdravotné poistenie. O tom, čo má a nemá byť hradené z verejného zdravotného poistenia, má podľa jej slov rozhodovať štát.