Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Dohoda medzi ITA a Lufthansou môže pomôcť i rímskemu letisku Fiumicino

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr v júli povedal, že Fiumicino, domovské letisko ITA, by mohlo nemeckej skupine poskytnúť lepší prístup na trhy v Afrike a Latinskej Amerike.

Rím 7. augusta (TASR) - Rímske letisko Fiumicino vidí priestor na rast ako uzol pre diaľkové lety a služobné cesty po tom, čo letecká spoločnosť Lufthansa získala súhlas Európskej únie (EÚ) na kúpu podielu v ITA Airways. Uviedol to v stredu generálny riaditeľ letiska Marco Troncone. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Nemecký prepravca získal minulý mesiac súhlas na prevzatie podielu vo výške 41 % v aerolíniách ITA za 325 miliónov eur po dlhom rokovaní s Bruselom, ktoré zahŕňalo aj postúpenie trás a prevádzkových intervalov, tzv. slotov, konkurentom, aby sa zmiernili obavy z narušenia hospodárskej súťaže.

Generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr v júli povedal, že Fiumicino, domovské letisko ITA, by mohlo nemeckej skupine poskytnúť lepší prístup na trhy v Afrike a Latinskej Amerike.

"Očakávame ďalšie posilnenie dopravy," povedal Troncone v rozhovore pre Reuters. Pripomenul, že aj keď diaľkové trasy rýchlo pribúdajú, potenciál Fiumicina ako dopravného uzla je stále "nedostatočne využívaný" vzhľadom na to, kde sa nachádza. Podľa neho letisko by mohlo byť centrom pre lety na Blízky východ, do strednej Európy a časti Ázie.

Štúdia konzultačnej firmy TRA ukázala, že spoločnosť ITA Airways mala v roku 2023 v Taliansku podiel na trhu medzikontinentálnych letov nižší ako 10 %, pričom tento rok sa tento podiel odhaduje na 10 - 12 %.

"ITA bude mať takisto šancu posilniť svoju predajnú efektivitu prostredníctvom siete Lufthansa a príslušných kanálov a rozšíriť obchodný segment," povedal Troncone a dodal, že sieť nemeckej spoločnosti pomôže prilákať viac cestujúcich aj z krajín mimo Európy.

Fiumicino je najväčšie talianske letisko s viac ako 40 miliónmi cestujúcich v roku 2023 a aj v roku 2024 eviduje silný rast.

Letisko Fiumicino očakáva nárast pasažierov na 90 miliónov do roku 2046, čo si vyžiada ďalšie rozšírenie infraštruktúry na mieste, ktoré leží juhozápadne od Ríma a blízko pobrežia.