Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

Dolinková vníma vystúpenia lekárov i sestier. Verí, že nájdu riešenie

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

SaS v utorok vyzvala ministerku zdravotníctva, aby začala komunikovať s lekármi a sestrami, ktorí v súvislosti s konsolidačnými opatreniami hrozia podaním výpovedí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vníma vystúpenia lekárov aj sestier v súvislosti s návrhom konsolidačných opatrení. Deklaruje, že si váži ich prácu a záleží jej na stabilite zdravotníctva. Verí, že spoločne nájdu riešenie vzniknutej situácie. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Ministerke zdravotníctva záleží na stabilite zdravotníctva. Vníma vystúpenia lekárov aj sestier, váži si prácu, ktorú odvádzajú pre ľudí. Verí, že spoločne nájdu riešenie, ktoré bude reflektovať súčasnú ekonomickú situáciu Slovenska a zároveň umožní vytvoriť podmienky pre ich prácu tak, ako to opakovane deklarovala vládnemu vyjednávaciemu konsolidačnému tímu," uviedol rezort.

SaS v utorok vyzvala ministerku zdravotníctva, aby začala komunikovať s lekármi a sestrami, ktorí v súvislosti s konsolidačnými opatreniami hrozia podaním výpovedí. SaS situáciu považuje za neprijateľnú, varuje pred kolapsom zdravotníctva a zasiahnuť by podľa nej mal aj premiér Robert Fico (Smer-SD). V tejto súvislosti vládu kritizuje aj mimoparlamentná strana Demokrati, podľa ktorej kabinet hazarduje so zdravím ľudí. Žiada ho, aby neignoroval zdravotníkov.

Lekárski odborári začali v súvislosti s konsolidačnými opatreniami zbierať výpovede lekárov v nemocniciach z nadčasovej práce. K pondelku (30. 9.) ich evidujú 2635. Upozorňujú, že v prípade schválenia konsolidačného balíčka v parlamente chcú začať so zberom klasických výpovedí. Ak vláda neupraví navrhnuté konsolidačné opatrenia, výpovede z nadčasov sú pripravené začať podávať aj sestry a pôrodné asistentky.