Jej obsah treba mať prispôsobený lokalite, dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Autor TASR
Bratislava 23. júla (TASR) - Dovolenkári by pred cestou do cudziny nemali podceniť vybavenie lekárničky. Jej obsah treba mať prispôsobený lokalite, dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Okrem liekov, ktoré cestovateľ bežne užíva, netreba zabudnúť na tie proti horúčke a bolesti hlavy, hnačke, nevoľnosti či zápche. Lekárnička by mala obsahovať tiež antihistaminiká, antialergický krém potrebný pri poštípaní hmyzom, repelent, pohotovostné obväzy, pinzetu, nožničky, náplasti, lieky proti plesňovej infekcii nôh a liek na ochranu proti malárii – v prípade pobytu v oblasti s výskytom tohto ochorenia. "Príbalové letáky všetkých liekov treba prečítať ešte doma pred odchodom," upozorňuje ÚVZ SR. Lieky treba uchovávať v suchu, chlade a tme.
Obozretní by dovolenkári mali byť aj pri miestnej strave. Hygienici odporúčajú konzumovať dôkladne uvarené a upečené jedlo a nejesť neumytú surovú zeleninu a ovocie. Treba sa vyhnúť i surovému mäsu, rybám a morským plodom, majonézam, vajíčkam a studeným misám. "Piť možno len nápoje v originálnom balení, na kávu a čaj treba používať len prevarenú pitnú vodu alebo zo spotrebiteľského balenia," upozornil ÚVZ SR. Takouto vodou by si dovolenkári mali umývať aj zuby.
Okrem liekov, ktoré cestovateľ bežne užíva, netreba zabudnúť na tie proti horúčke a bolesti hlavy, hnačke, nevoľnosti či zápche. Lekárnička by mala obsahovať tiež antihistaminiká, antialergický krém potrebný pri poštípaní hmyzom, repelent, pohotovostné obväzy, pinzetu, nožničky, náplasti, lieky proti plesňovej infekcii nôh a liek na ochranu proti malárii – v prípade pobytu v oblasti s výskytom tohto ochorenia. "Príbalové letáky všetkých liekov treba prečítať ešte doma pred odchodom," upozorňuje ÚVZ SR. Lieky treba uchovávať v suchu, chlade a tme.
Obozretní by dovolenkári mali byť aj pri miestnej strave. Hygienici odporúčajú konzumovať dôkladne uvarené a upečené jedlo a nejesť neumytú surovú zeleninu a ovocie. Treba sa vyhnúť i surovému mäsu, rybám a morským plodom, majonézam, vajíčkam a studeným misám. "Piť možno len nápoje v originálnom balení, na kávu a čaj treba používať len prevarenú pitnú vodu alebo zo spotrebiteľského balenia," upozornil ÚVZ SR. Takouto vodou by si dovolenkári mali umývať aj zuby.