Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Drucker: Asi 400 základných škôl prechádza na nový systém vzdelávania

Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) pred 46. rokovaním vlády SR 28. augusta 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Zmeny v cieľoch a obsahoch základného vzdelávania majú otvoriť možnosti lepšej prípravy detí na život v 21. storočí.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Zhruba 400 základných škôl (ZŠ) prejde od nadchádzajúceho školského roka na nový systém vzdelávania. Pre TASR to uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Napísať reformu na papier podľa neho nie je jednoduché, vyžaduje si to nejaký um. Dostať ju do života, čo sa teraz deje, je však oveľa náročnejšie. Podotkol, že v regiónoch prebieha pri zavádzaní nového kurikula absolútna podpora.

"Tým, že už máme prvých 39 škôl za sebou, už je nový systém pripravený na takzvané vzdelávacie cykly. Vypracovali sa typizované školské vzdelávacie programy. Máme veľa dobrých skúseností pre tých ďalších 400 škôl," zhodnotil minister s tým, že pilotné školy už postupujú do druhého ročníka. Nateraz nevidí žiadne závažné problémy, avšak najťažšie podľa neho ešte len príde. Od školského roka 2026/2027 má byť totiž nové kurikulum povinné pre všetky ZŠ na Slovensku.

Ako doplnil, zavádzanie reformy pravidelne hodnotia so zástupcami ministerstva školstva, regionálnych centier podpory učiteľov a s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže. Zriadená je taktiež kurikulárna rada, ktorá má podľa ministra široké profesijné aj odborné zastúpenie.

Zmeny v cieľoch a obsahoch základného vzdelávania majú otvoriť možnosti lepšej prípravy detí na život v 21. storočí. Cieľom je posilniť environmentálnu, finančnú, digitálnu, občiansku či emocionálnu a sociálnu gramotnosť. Rovnako aj čitateľskú a vizuálnu gramotnosť.