Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Druhý lavínový stupeň platí v Nízkych Tatrách aj Veľkej Fatre

Ilustračné foto. Foto: TASR Erika Ďurčová

Sneh z posledného sneženia je nad pásmom lesa miestami nafúkaný do nebezpečných dosiek a vankúšov.

Liptovský Hrádok 10. januára (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí vo vyšších polohách Vysokých Tatier, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. V Malej Fatre a Západných Tatrách je hrozba pádu lavín malá. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Krajčí upozornil, že sneh z posledného sneženia je nad pásmom lesa miestami nafúkaný do nebezpečných dosiek a vankúšov. Tie sa môžu vyskytovať na rôznych orientáciách, vzhľadom na zmeny smeru vetra v poslednom týždni. "V súčasnosti sa v snehovej pokrývke nachádza viacero slabých vrstiev, po ktorých sa môžu zosunúť lavíny. Stabilizáciu snehovej pokrývky spomaľujú veľmi nízke teploty na horách," doplnil.

Ráno bolo na horách takmer jasno. Fúkal mierny vietor západných a severozápadných smerov. Teplota sa pohybovala od mínus 17 po mínus desať stupňov Celzia.

Krajčí zdôraznil, že hrebene pohorí sú vyfúkané na tvrdý podklad. Tesne pod hrebeňmi sú podľa neho preveje, dosky a vankúše, v dolinách a pásme lesa sa nachádza prachový sneh. "Veľké rozdiely sú aj medzi pohoriami. Výrazne viac snehu je vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách, pretože zrážky prichádzali zväčša z juhu," povedal.