Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Klimatická koalícia: Pre extrémne počasie treba prijať opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na zvládanie povodní sú podľa organizácie potrebné mäkké infraštruktúrne opatrenia, ktoré využívajú prírodné procesy.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Na zvládnutie extrémnych prejavov počasia je potrebné prijať niekoľko systémových a efektívnych opatrení. Kľúčové je uprednostniť prírode blízke riešenia. Tie je potrebné kombinovať s modernými infraštruktúrnymi opatreniami. Vláda by tiež mala postúpiť s prijímaním klimatickej legislatívy a efektívnym čerpaním financií na súvisiace opatrenia. TASR o tom informovala Klimatická koalícia.

"S prípravou legislatívy, ktorá má zabezpečiť prípravu krajiny na klimatickú zmenu, meškáme vo viacerých oblastiach. Miliardy, ktoré majú pomôcť zvýšiť odolnosť krajiny a pomôcť ľuďom, samosprávam aj ekonomike, sa nečerpajú. Na krízové situácie nie sme pripravení a riešime ich, až keď sú predo dvermi," uviedla koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová. Ďalej tvrdí, že spolupráca štátu so samosprávami je nedostatočná a dlhopripravované užitočné projekty revitalizácií riek stoja.

Na zvládanie povodní sú podľa organizácie potrebné mäkké infraštruktúrne opatrenia, ktoré využívajú prírodné procesy. Medzi ne patria napríklad opatrenia na zadržiavanie vody v krajine, vytváranie vegetačných plôch a pásov pozdĺž riek, obnova mokradí a lesných ekosystémov či zavádzanie ekologických prístupov v poľnohospodárstve. V mestách a obciach treba budovať prvky na zadržiavanie vody v podobe zelených striech či priepustných povrchov. Tie odľahčujú kanalizácie a môžu slúžiť ako zásobárne vody v suchých obdobiach. Za základ považuje Klimatická koalícia kvalitné krajinné a územné plánovanie.

"Práve sme prešli obdobím za sebou idúcich extrémnych prejavov počasia a boli sme svedkami toho, ako veľmi potrebujeme dobre nastavené krízové riadenie. Kľúčom k úspechu akejkoľvek politickej reprezentácie v blízkej budúcnosti bude schopnosť zabezpečovať ľuďom základné potreby na prežitie, ale aj kvalitný a spravodlivý krízový manažment," povedala Zuzana Fialová z Klimatickej koalície. Apeluje aj na súbor komplexných preventívnych opatrení, ktoré sa budú robiť v spolupráci s občanmi a samosprávami. Dobrá koordinácia by mala byť aj medzi záchrannými zložkami a organizáciami. "Väčšina z toho sa nemá diať po tom, ako katastrofa nastane, ale musí byť vopred pripravená," podotkla Fialová.

Klimatická koalícia zároveň upozornila, že Slovensko v tomto momente mešká s opatreniami na znižovanie emisií skleníkových plynov aj s adaptačnými opatreniami. "Hrozia nám infringementy pre meškajúcu legislatívu, klimatický zákon je v nedohľadne a s prípravou dôležitého Národného energetického a klimatického plánu sme zúfalo pozadu," poznamenala Szabová. Doplnila, že vláda neplní plán obnovy a stagnuje v čerpaní eurofondov. úlohou je tiež nastaviť kvalitný Sociálno-klimatický fond.