Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Slovensko

Väčšina syslej populácie sa už uložila na zimný spánok

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec v nedeľu 16. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tento rok bol bohatý nielen na potravu, ale aj na sysle, ktorým sa najmä vďaka opatreniam darilo.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. septembra (TASR) - Väčšina syslej populácie sa už uložila na zimný spánok. Tento rok bol celý cyklus posunutý o takmer dva týždne. Väčšina sysľov bola už v júli vykŕmená a pripravená na zimný spánok. Na sociálnej sieti o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ).

"Ako prvé si vždy ulíhajú na zimný spánok samice, ktoré v danom roku nemali mláďatá. Mláďatá nemajú zväčša preto, že na jar z nejakého dôvodu neboli v dobrej kondícii, či už preto, že zima predtým bola náročná a príliš schudli, alebo bolo dlho zlé počasie a nestihli sa rýchlo vykŕmiť po zimnom spánku," priblížili ochranári. Dodali, že tieto samice minú najmenej energie z celej rodiny, naberú na hmotnosti a ukladajú sa na zimný spánok už koncom júla.

Dospelí samci idú podľa BROZ spať o trochu neskôr, približne do polovice augusta. "Všetky ostatné sysle, ktoré pozorujeme vonku neskôr, sú spravidla tohoročné mláďatá, ktoré potrebujú nabrať dostatok tuku, aby v stave hibernácie prežili zimu," vysvetlila organizácia. Ich ukladanie na spánok závisí od výdatnosti potravy v ich okolí, dostatku hmyzu cez jar, semien v lete, ale aj prvých plodov, ktoré dozrievajú.

Tento rok bol bohatý nielen na potravu, ale aj na sysle, ktorým sa najmä vďaka opatreniam darilo. V rámci projektu LIFE Syseľ environmentalisti pasú, čistia lúky, spolupracujú s farmármi, robia presuny na posilnenie populácií. "Zatiaľ to vyzerá, že sa nám za tie štyri roky darí vracať krajinu na syslích lokalitách do takého stavu, aby sysľom a iným druhom viazaným na pasienkovú krajinu vyhovovala a počet sysľov sa nám oproti východiskovému stavu 20.000 spred začiatku projektu podarilo už viac ako zdvojnásobiť," uviedlo BROZ. Presné dáta o počte sysľov bude mať približne o dva týždne.