Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort eviduje v tomto roku 15 útokov medveďa na človeka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny o zjednodušenom odstrele medveďov získala ústavnú väčšinu počas májovej schôdze parlamentu. Odobrila ju aj vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. júla (TASR) - Envirorezort eviduje v tomto roku 15 útokov medveďa na človeka. Z toho jeden bol smrteľný. V roku 2016 bol jeden útok medveďa na človeka a v roku 2023 ich bolo 12. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR s tým, že postup pri manažmente medveďov bude v zmysle novej legislatívy efektívny a rýchly.

"Budeme chrániť prírodu, ale rovnako aj objektívne záujmy ľudí. Každý medveď, ktorý sa priblíži k obydliam ľudí, bude napriek aktivitám politických strán, ktoré obhajujú záujmy a práva všetkých, len nie našich občanov, na základe nového zákona eliminovaný," podotkol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že rovnako medveďom patrí ochrana v ich prirodzenom teritóriu.

Ministerstvo komunikovalo spoločný postup s rezortmi vnútra a pôdohospodárstva, ochranármi či poľovníkmi. Aktuálne metodicky usmerňuje okresné úrady, Štátnu ochranu prírody a správy národných parkov pre realizáciu efektívneho a rýchleho zásahu do populácie medveďa s cieľom chrániť ľudí. "V praxi to znamená, že mimoriadnu situáciu budú v zmysle novej legislatívy spravidla vyhlasovať okresné úrady na základe žiadostí dotknutých miest a obcí, v katastroch ktorých vznikla mimoriadna udalosť v súvislosti s výskytom problémových medveďov," priblížilo MŽP. Tvrdí, že ak mimoriadna udalosť vznikne v katastrálnom území jedného mesta alebo obce, mimoriadnu situáciu môže vyhlásiť priamo aj dotknuté mesto či obec. V prípade dvoch a viacerých okresov bude môcť mimoriadnu situáciu vyhlasovať okresný úrad v sídle kraja.

Užívatelia poľovných revírov budú môcť podľa MŽP žiadať o povolenie výnimky z druhovej ochrany na usmrtenie medveďov na základe odporúčania krízového štábu. V lokalitách s opakovaným výskytom medveďa bude vymedzená zóna, v ktorej ho bude možné loviť. V zónach bude zakázané vnadenie zveri, vysvetlilo ministerstvo.

"Žiadosť o povolenie výnimky z druhovej ochrany na usmrtenie medveďa hnedého bude obsahovať napríklad údaje o počte problémových jedincov tejto šelmy, mapový podklad so zakreslením hraníc katastrálneho územia a navrhovanej časti revíru, v ktorej bude možné lov realizovať. Rovnako aj navrhovaný počet jedincov, ktorý bude možné odloviť," priblížil rezort s tým, že následne vyhodnotí doručené podklady a rozhodne o povolení výnimky.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny o zjednodušenom odstrele medveďov získala ústavnú väčšinu počas májovej schôdze parlamentu. Odobrila ju aj vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová. Právna úprava dostala podľa MŽP zelenú aj od Európskej komisie.