Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Ministri Taraba a Takáč rokovali o výsadbe nových lesov

Na snímke sprava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko časť Detva 6. mája 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ministri sa počas rokovania venovali i otázkam spolupráce oboch rezortov pri rozširovaní a obnove melioračných kanálov.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR i Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR chcú intenzívnejšou spoluprácou prispieť k ochrane a obnove lesov, pôdy a prírody. Na štvrtkovom stretnutí sa zástupcovia oboch rezortov zhodli na potrebe schválenia národného programu výsadby lesov, ktorý bude reagovať na ich dramaticky sa zhoršujúci stav. Informoval o tom envirorezort.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zdôraznil, že aj po vzore Českej republiky musí Slovensko začať s masívnou výsadbou vhodnej štruktúry zmiešaných lesov. "Aj medzinárodné inštitúcie jasne dokazujú: slovenské lesy sú prestarnuté a choré. Ich vitalita, schopnosť zachytávať CO2 zásadne klesá. Nastal čas tomuto problému, ktorý musí trápiť všetkých Slovákov, čeliť. A riešením je pristúpiť k politike výsadby správnej odolnej skladby lesov," zdôraznil šéf envirorezortu. Nepochybuje, že štát bude mať na to disponibilné zdroje.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) ocenil ochotu spoločne hľadať najlepšie riešenia pre ochranu prírody i rozvoj pôdohospodárstva. "Jedným z príkladov je aj pomoc, ktorú poskytli Lesy SR národným parkom pri plnení cieľov plánu obnovy, ako aj hľadanie riešení pri zvýšení využívania zachytávania CO2 v poľnohospodárstve," pripomenul Takáč.

Ministri sa počas rokovania venovali i otázkam spolupráce oboch rezortov pri rozširovaní a obnove melioračných kanálov, Taraba v tejto súvislosti naznačil, že sa rozširuje potenciál podpory prostredníctvom Environmentálneho fondu.