Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Projekty 19 samospráv získali úverovú podporu z fondu

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Financie smerujú najmä do obcí, v ktorých chýba základná infraštruktúra, čiže vodovody a kanalizácie.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v pondelok odovzdal predstaviteľom samospráv dekréty o podpore projektov z Environmentálneho fondu. Podporu vo forme úveru v objeme vyše štyroch miliónov eur získalo pre svoje projekty 19 samospráv.

Financie smerujú najmä do obcí, v ktorých chýba základná infraštruktúra, čiže vodovody a kanalizácie. Podporu však získali aj projekty zatepľovania kultúrnych domov, obecného úradu či materskej školy. "Intenzívne budeme podporovať zmysluplné projekty, ktorých realizáciu predošlé vlády zanedbávali. Nedávno sme ohlásili, že ideme odkanalizovať Oravu. Práve toto je naša priorita, ktorú sme deklarovali a touto cestou aj ideme," povedal Taraba.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prostredníctvom Environmentálneho fondu poskytuje mestám a obciam výhodné úvery so splatnosťou až 20 rokov a ročnou úrokovou sadzbou 0,1 percenta po celú dobu splatnosti úveru. Prefinancovať je možné až 100 percent nákladov bez zabezpečenia nehnuteľnosťou. Výhodou pre samosprávy zároveň je, že úvery poskytnuté z Environmentálneho fondu sa im nezarátavajú do celkovej sumy dlhu podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.