Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Envirorezort s Nórskom spolupracoval na zmierňovaní klimatickej krízy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátna tajomníčka ministerstva Gabriela Matečná vyzdvihla projekt modernizácie ekocentra - Strediska environmentálnej výchovy (Living Lab) Dropie v Zemianskej Olči.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v spolupráci s Nórskym kráľovstvom zrealizovali 48 investičných projektov zameraných na zmierňovanie dôsledkov klimatickej zmeny. Krajiny vzájomnú spoluprácu zavŕšili na štvrtkovej (10. 10.) konferencii. TASR o tom informoval odbor komunikácie rezortu.

"Vďaka úspešnej spolupráci bolo z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho kráľovstva realizovaných 48 investičných projektov za vyše 21 miliónov eur. Na záverečnej konferencii sa zúčastnili predstavitelia Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva z Viedne, Nórskej agentúry životného prostredia, Nórskeho riaditeľstva pre vodné zdroje a energetiku, ale tiež zástupcovia programových a projektových partnerov, donorov, či prijímateľov pomoci," priblížil rezort.

Štátna tajomníčka ministerstva Gabriela Matečná vyzdvihla projekt modernizácie ekocentra - Strediska environmentálnej výchovy (Living Lab) Dropie v Zemianskej Olči. "Práve tento projekt je ukážkou toho, že štát vie zmysluplne podporovať a zabezpečovať kvalitné environmentálne vzdelávanie pre slovenské deti, vďaka čomu sa dostanú ku kvalitnému envirovzdelávaniu, ktoré vie pútavou formou pestovať a rozvíjať u detí pozitívny vzťah k prírode," uviedla.

Mestské projekty mali za cieľ prioritne tvorbu a realizáciu akčného plánu na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy, školské projekty cielili na zvyšovanie povedomia žiakov o zmene klímy a opatreniach na znižovanie jej dôsledkov. Hlavnou náplňou projektov zameraných na mokrade bola ich obnova a posilnenie schopnosti znehodnotených ekosystémov mokradí prispôsobiť sa zmene klímy a plniť ich ekosystémové služby.