Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Eštok na Rade EÚ: SR dodáva Ukrajine iba nesmrtiace bojové zariadenia

Štátny zajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok. Foto: FB archív M. Eštoka

Borrell aj Kuleba na úvod štvrtkového stretnutia vyzvali štáty EÚ, aby nebránili Kyjevu použiť nimi dodané zbraňové systémy na zásahy aj na ruskom území.

Brusel 29. augusta (TASR) - Používanie zbraní dodaných Ukrajine Západom nebolo témou štvrtkového neformálneho zasadnutia diplomatov členských krajín EÚ v Bruseli. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok po skončení rokovaní so spresnením, že Slovensko Ukrajine dodáva iba nesmrtiace vojenské vybavenie, informuje bruselský spravodajca TASR.

Eštok vyjadril sklamanie nad tým, že k tomuto stretnutiu nedošlo v Budapešti, ako to bolo plánované pod taktovkou maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

"Borrell rozhodol o tom, že sa stretnutie uskutoční v Bruseli. My to považujeme za precedens aj pre ďalšie predsedníctva," uviedol Eštok s odkazom na júlové rozhodnutie šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.



Eštok ocenil "dlhú a veľmi podnetnú" internú diskusiu s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom. Pripomenul, že Kuleba vyzval krajiny EÚ, aby sa pred nadchádzajúcou zimou zamerali na dva aspekty: na dodávky protiraketovej obrany a na zabezpečenie energetickej sebestačnosti Ukrajiny počas zimy.

"Ja som zopakoval, že pripravujeme v poradí už tretie stretnutie ukrajinskej a slovenskej vlády, tentokrát na ukrajinskej strane, niekde pri hraniciach, a súčasťou rokovaní bude zhodnotenie stretnutia v Michalovciach, ktoré sa zameralo aj na prepojenie energetických sústav medzi Slovenskom a Ukrajinou a na dodávky elektrickej energie zo Slovenska na Ukrajinu. Zopakoval som, že slovenská strana modernizuje a rozširuje kapacitu prenosových sústav, aby sme mohli viac dodávať na Ukrajinu aj počas zimného obdobia," opísal situáciu Eštok. Dodal, že sa pripravujú aj ďalšie projekty v oblasti infraštruktúry.

Borrell aj Kuleba na úvod štvrtkového stretnutia vyzvali štáty EÚ, aby nebránili Kyjevu použiť nimi dodané zbraňové systémy na zásahy aj na ruskom území. Eštok spresnil, že o tejto téme diplomati nehovorili, a pripomenul, že každá krajina to rieši na bilaterálnej báze rokovaní s Ukrajinou.

V tejto súvislosti zdôraznil, že vláda SR dodáva na Ukrajinu len nesmrtiacu bojovú techniku.

Rada ministrov rokovala aj o situácii na Blízkom východe a Eštok uviedol, že Slovensko je znepokojené zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na palestínskych územiach, v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu.

"Slovensko ako svoj vlastný príspevok zorganizovalo osobitný humanitárny zdravotnícky let pre pacientov z Gazy, v spolupráci s Belgickom a Európskou komisiou, a sme pripravení opätovne využiť naše vojenské lietadlá," odkázal Eštok.