Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Eštok: Slová P. Fialu k zmieru s Babišom sú vyjadrenia predsedu ODS

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ústav pamäti národa trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vyjadrenia predsedu vlády Českej republiky Petra Fialu v súvislosti so zmierom, ktorý uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR s Andrejom Babišom, ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) mrzia. Vníma ich však ako vyjadrenia adresované českým voličom v boji s oponentom na domácej politickej scéne.

"Nevnímam ich ako vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu, ale skôr ako vyjadrenia Petra Fialu ako predsedu ODS," uviedol Šutaj Eštok. Zároveň odmietol, aby takéto vyjadrenia naštrbovali nadštandardné česko-slovenské vzťahy. "Nedovolím, aby rozhodovanie vnútroštátnych orgánov SR malo nejako vstupovať do politických sporov. Pre mňa sú naďalej naši českí kolegovia tými, s ktorými chceme mať nadštandardné vzťahy, a odporúčam aj pánovi Fialovi, aby neťahal do tejto témy politiku," deklaroval.

Zopakoval, že v prípade zmieru, ktorým MV uznalo neoprávnenosť evidencie bývalého českého premiéra vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a to, že Babiš s komunistickou štátnou bezpečnosťou vedome nespolupracoval, nebol žiadny politický obchod, ale rozhodnutie vychádzajúce z právnych analýz a možností ministerstva uspieť v súdnom spore.



Fiala v pondelok (21. 10.) označil oznámený zmier za "absolútne neuveriteľnú politickú dohodu". Dodal, že v tomto prípade rozsudok nezávislého súdu nahradil "obyčajný obchod", a to je podľa neho perspektíva, ktorú jeho politický oponent Babiš ponúka aj Česku.

Ústav pamäti národa trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch, zároveň oznámil, že Babiš v registračných protokoloch ŠtB ostáva uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent. Ústav tvrdí, že z dohody medzi ministerstvom a českým expremiérom mu nevyplývajú povinnosti.