Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska.
Autor TASR
Brusel 30. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska "Bardejovský med / Med z Bardejova" vyrábaný v horskej oblasti Čergov. Informuje o tom spravodajca TASR.
Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré tvoria najmä buky, jedle, smreky a lipy. V tomto regióne sa už oddávna darí včele medonosnej, ktorá je prispôsobená miestnym klimatickým podmienkam a zberu medovice, uviedla EK.
Bardejovský med sa vyrába v stabilných úľoch vo včelíne alebo v prevozných úľoch. Včelári ho zberajú tradičným remeselným spôsobom, pričom špecifickosť spočíva vo výbere miesta včelínu, spôsobu získavania a vytáčania, ako aj v zásadách skladovania a stáčania medu.
Špecifikum "Bardejovského medu / Medu z Bardejova" spočíva najmä v tom, že lipový aj medovicový med obsahuje aj jedľovú medovicu, ktorá ovplyvňuje farbu od tmavohnedej až po čiernu a dodáva im veľmi príjemnú chuť.
Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska. EK v tomto roku ako nové chránené označenie pôvodu zaregistrovala Hrušovský lepník (slaný alebo sladký koláč z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta) a na schválenie registrácie čaká Tokajské víno zo slovenskej oblasti Tokaja. Vlani zaregistrovala Trnavský slad z jačmeňa svetlého plzenského typu určený najmä na výrobu piva.
(spravodajca TASR Jaromír Novak)
Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré tvoria najmä buky, jedle, smreky a lipy. V tomto regióne sa už oddávna darí včele medonosnej, ktorá je prispôsobená miestnym klimatickým podmienkam a zberu medovice, uviedla EK.
Bardejovský med sa vyrába v stabilných úľoch vo včelíne alebo v prevozných úľoch. Včelári ho zberajú tradičným remeselným spôsobom, pričom špecifickosť spočíva vo výbere miesta včelínu, spôsobu získavania a vytáčania, ako aj v zásadách skladovania a stáčania medu.
Špecifikum "Bardejovského medu / Medu z Bardejova" spočíva najmä v tom, že lipový aj medovicový med obsahuje aj jedľovú medovicu, ktorá ovplyvňuje farbu od tmavohnedej až po čiernu a dodáva im veľmi príjemnú chuť.
Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska. EK v tomto roku ako nové chránené označenie pôvodu zaregistrovala Hrušovský lepník (slaný alebo sladký koláč z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta) a na schválenie registrácie čaká Tokajské víno zo slovenskej oblasti Tokaja. Vlani zaregistrovala Trnavský slad z jačmeňa svetlého plzenského typu určený najmä na výrobu piva.
(spravodajca TASR Jaromír Novak)