Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Europoslanci reagujú na plán pomôcť Kyjevu výnosmi zo zmrazených aktív

Na snímke slovenská europoslankyňa Lucia Yar (PS). Foto: TASR - Martin Baumann

Lucia Yar bola spravodajkyňou pre rozpočtovú časť tohto plánu. Uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin teraz doslova zaplatí na to, či zničil Ukrajincom.

Štrasburg 22. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok zahlasovali za Mechanizmus ukrajinskej úverovej spolupráce, plán EÚ požičať Ukrajine 35 miliárd eur na jej obnovu a obranu proti Rusku. K tejto téme sa pre TASR vyjadrili slovenskí europoslanci z rôznych politických frakcií a strán.

Lucia Yar (RE/PS) bola spravodajkyňou pre rozpočtovú časť tohto plánu. Uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin teraz doslova zaplatí na to, či zničil Ukrajincom. EP totiž umožnil, aby peniaze zo zmrazených ruských aktív išli na financovanie zničenej Ukrajiny. "Podľa medzinárodného práva nemôžeme prísť a zhabať im jachty či nehnuteľnosti, ale môžeme využiť zisky, ktoré produkujú," vysvetlila. Na celom svete je okolo 270 miliárd eur zmrazených ruských aktív, z toho v EÚ okolo 210 miliárd a výnosy z nich každý rok znamenajú okolo tri miliardy eur. "Každoročne vďaka tomuto mechanizmu vieme zaistiť, aby Ukrajinci využili tie peniaze tam, kde ich najviac potrebujú," odkázala.

Branislav Ondruš (nezaradený/Hlas-SD) hlasoval proti tomuto plánu, uvítal však, že ide o peniaze, ktoré nezaťažia európskych daňových poplatníkov. Poukázal na to, že Ukrajina bude po vojne extrémne zadlženou krajinou. Preto vo Výbore EP pre medzinárodný obchod presadzuje, aby EÚ nespájala svoje pôžičky s požiadavkami na škrty v sociálnej oblasti na Ukrajine, v investíciách do verejnej infraštruktúry či požiadavkami na privatizáciu.

Za dôležité považuje aj to, aby na projekty, ktoré Ukrajina bude financovať z týchto pôžičiek, Kyjev pri zahraničných nákupoch tovaru a služieb uprednostnil členské krajiny EÚ a najmä susedné krajiny ako Slovensko. "Je férové povedať, že ak EÚ poskytuje pôžičku, tak nech je zisk z toho vyvážený. Pre Ukrajinu aj pre ľudí z krajín EÚ," zdôraznil.

Kvestorka EP Miriam Lexmann (EPP/KDH) upozornila, že právo zatiaľ neumožňuje zhabať zmrazené ruské aktíva, ale našiel sa model využitia výnosov z nich tak, aby cez tieto zdroje Ukrajina mohla splácať svoje dlhy a záväzky. Dodala, že sa hľadajú možnosti, ako zmraziť aj ďalšie ruské aktíva v Európe.

Ľubica Karvašová (RE/PS) zdôraznila, že bezprecedentný mechanizmus nie je len agendou EÚ, lebo vznikol po diskusiách v skupine G7, keď sa najvyspelejšie ekonomiky sveta zhodli, že Rusko sa ako agresor musí podieľať na zaplatení škôd, ktoré napáchalo. Ocenila, že návrh prešiel absolútnou väčšinou v EP a že proti bola len hŕstka europoslancov, ôsmi aj zo Slovenska. "Je to nástroj, ktorý teraz budeme využívať. Tento týždeň bude stretnutie skupiny G7 vo Washingtone, kde by mali prísť dodatočné prísľuby aj od ďalších krajín," uviedla a spresnila, že pôžička do výšky 45 miliárd eur má odisť ešte tento rok, aj preto sa europarlament snažil plán odobriť v zrýchlenom konaní.

Veronika Cifrová Ostrihoňová (RE/PS) pripomenula, že ide o nový mechanizmus, ktorý využíva existujúce zdroje na pomoc pri obnove Ukrajiny. Jeho podstatou je to, že na obnove by sa mal podieľať ten, kto sa podieľal aj na ničení. "V našej frakcii je veľká zhoda na tom, že výnosy zo zrazených aktív pôjdu na pokrytie pôžičiek pre Ukrajinu. Je to nový medzinárodný mechanizmus na to, ako môžeme pomôcť obnoviť funkcie štátu, ktoré sú teraz obmedzené," vysvetlila.