Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Slovensko

Pedagogická fakulta v Trnave: Ignorovať požiadavky učiteľov je cynické

Trnavská univerzita, archívne foto Foto: TASR

Vo svojom vyhlásení apeluje na predstaviteľov vlády, aby sa investície do školstva a vzdelania naďalej nepodceňovali.

Trnava/Košice 17. februára (TASR) – Pedagógovia a študenti Pedagogickej fakulty (PdF) Trnavskej univerzity sa pripojili k aktivitám na podporu požiadaviek učiteľov. Na zasadnutí akademickej obce (AO) v utorok 16. februára prijali vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu a solidaritu aktivitám, ktoré v uplynulom štrajkovom období uskutočnili pedagógovia materských, základných a stredných škôl, rodičia a osobnosti spoločenského života. Niektorí z pedagógov PdF vstúpili do ostrého neobmedzeného štrajku, ktorý bude mať podľa vyjadrenia prodekana fakulty Andreja Rajského pravdepodobne štafetový charakter.

"Naša iniciatíva reaguje aj na dlhodobé ignorovanie požiadaviek v regionálnom školstve, ktoré považujeme za cynické a neudržateľné. Zároveň so znepokojením sledujeme arogantný prístup zo strany vládnych predstaviteľov, ktorý je z pohľadu občianskej spoločnosti neakceptovateľný," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytli TASR. Pedagógovia a študenti si uvedomujú, ako sa píše ďalej, svoju pozíciu v kontinuite pedagogického a výchovno-vzdelávacieho pôsobenia, a preto nechcú zostať na okraji týchto aktivít. S regionálnymi školami sa cítia byť spojení pupočnou šnúrou. Záleží im na zmene statusu učiteľského povolania, keďže pôsobenie pedagóga tvorí podstatnú časť pri rozvoji každej osobnosti a následne pri formovaní spoločnosti.

"Apelujeme na predstaviteľov vlády, aby sa investície do školstva a vzdelania naďalej nepodceňovali. Skúsenosťou potvrdený model z vyspelých štátov ukazuje, že ide o základný a nevyhnutný predpoklad pre úspešné fungovanie a rozvoj krajiny v dlhodobom horizonte, vo všetkých jej sektoroch," napísala AO PdF do svojho vyhlásenia.

Počet vysokoškolských učiteľov zapojených do štrajku v Košickom kraji vzrástol

Do celoslovenského ostrého štrajku učiteľov sa zapojili i pedagógovia z košických vysokých škôl. Kým v pondelok (15.2.) to boli tri učiteľky z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, k dnešnému dňa sa ich počet zvýšil.

„V utorok (16.2.) sa v Košiciach zapojili do štrajku už aj zamestnanci Technickej univerzity a Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie. Očakávame, že postupne bude ich počet rásť. K dnešnému dňu je v Košiciach do štrajku zapojených približne 15 pedagógov,“ uviedol Juraj Halás z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov s tým, že presný počet štrajkujúcich učiteľov z celého Slovenska zverejnia na dnešnej tlačovej konferencii o 16.45 h v aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave.

Filozofická fakulta UPJŠ na svojej internetovej stránke zverejnila stanovisko týkajúce sa štrajku. „Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach pripravuje aj budúcich učiteľov slovenského, anglického, nemeckého, latinského jazyka, histórie, výchovy k občianstvu, etickej výchovy, psychológie, nie sú nám preto ľahostajné pracovné a životné podmienky ako našich bývalých, tak aj budúcich absolventov,“ uviedla v stanovisku dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ Oľga Orosová.

„Pretrvávajúce absentovanie systémového riešenia ekonomického stavu školstva, vedy a výskumu, spoločensko-ekonomického postavenia učiteľov na všetkých úrovniach považujeme za neudržateľné. Ďalší rozvoj kvalitného výskumu v národnom a medzinárodnom kontexte i nadväzujúceho pedagogického procesu v študijných odboroch fakulty považujeme za súčasných ekonomických podmienok za výrazne ohrozené,“
zdôraznila Orosová.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na svojej stránke informuje, že k dnešnému dňu je do štrajku zapojených 17 vysokých škôl. Na Slovensku je podľa hovorkyne rezortu školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej celkovo 35 vysokých škôl, z toho 20 verejných, tri štátne a 12 súkromných.

ISU od pondelka (15.2.) prerušila štrajk, do ktorého nespokojní učitelia materských, základných a stredných škôl vstúpili 25. januára. Štafetu prevzali vysokoškolskí učitelia.

Štrajkujúci učitelia v Košiciach majú podľa IVU sťažené podmienky

Iniciatíva vysokoškolských učiteľov (IVU) tvrdí, že vysokoškolskí učitelia Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach nemôžu organizovať podujatia, ako ich kolegovia v iných regiónoch. Pre TASR to dnes uviedol Juraj Halas z IVU.

"Musíme konštatovať, že majú trocha sťažené podmienky. Vedenie univerzity Pavla Jozefa Šafárika im kladie do cesty rôzne prekážky, ale sme presvedčení, že sa tie prekážky podarí tlakom prekonať," uviedol Halas.

Podľa jeho slov vedenie jednotlivých fakúlt štrajk toleruje, zamestnancom však zakázali organizáciu akýchkoľvek podujatí, ktoré nemajú nič priamo spoločné s výučbou, respektíve výskumom.

"V Bratislave sme mali otvorené diskusie, na ktoré prišli študenti a pedagógovia vysokej školy, ale aj predstavitelia širšej verejnosti a zástupcovia učiteľov z regionálneho školstva. Takéto akcie naši kolegovia v Košiciach robiť nemôžu, lebo im to bolo zakázané," tvrdí Halas.

Vedenie univerzity s týmito tvrdeniami nesúhlasí a podľa jej hovorkyne Márie Hrehovej požadujú od štrajkujúcich učiteľov len súhlas dekana príslušnej fakulty na využitie priestorov, kde sa budú pohybovať. "UPJŠ v Košiciach nezabraňovala žiadnym aktivitám štrajkujúcim. Fakulty im vychádzajú v ústrety, požiadavky na sprístupnenie priestorov boli aj v dnešný deň akceptované. Univerzita chce zabezpečiť plynulý vyučovací proces podľa harmonogramu a rozvrhu letného semestra," uviedla hovorkyňa.