Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Fico: Ku kríze na Blízkom východe zaujali lídri EÚ ucelenejší názor

Na snímke Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Fico ocenil, že Európska rada konečne zaujala ucelenejší postoj a žiada zastavenie paľby, ukončenie utrpenia a že to, čo sa deje v Pásme Gazy, je neakceptovateľné z pohľadu humanitárneho práva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 18. októbra (TASR) - Lídrom členských krajín EÚ sa počas štvrtkového summitu v Bruseli podarilo zaujať ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe a intenzívne sa venovali aj otázkam migrácie. Vyhlásil to v piatok predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), informujú spravodajcovia TASR.

Premiér pripomenul, že okrem Ukrajiny sa lídri členských krajín zamerali aj na dianie ma Blízkom východe a najväčšiu časť pracovných rozhovorov venovali otázkam nelegálnej migrácie, hoci čoraz častejšie sa v EÚ diskutuje aj o legálnej migrácii.

Fico vyjadril ľútosť, že pri téme Ukrajiny sa nehovorí o zastavení paľby a prímerí, tak ako to šéfovia vlád a štátov EÚ aj na summite žiadali s odkazom na krízu na Blízkom východe. Ocenil však, že Európska rada konečne zaujala nejaký ucelenejší postoj a žiada zastavenie paľby, ukončenie utrpenia a že to, čo sa deje v Pásme Gazy, je neakceptovateľné z pohľadu humanitárneho práva.

Upozornil, že počas summitu padli optimistické vyjadrenia, že stredajšie zabitie vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára by mohlo viesť k ukončeniu paľby, rokovaniam a možno k prepusteniu rukojemníkov. Fico také očakávania spochybnil. Podľa vlastných slov si nemyslí, že takéto násilie by mohlo viesť k výsledkom v podobe ukončenia sporov.

"Sú aj hlasy, ktoré naopak hovoria, že môže dôjsť k ďalšej eskalácii napätia. Vidíme dnes, čo sa deje v Libanone a v okolitých krajinách," uviedol premiér.

Podľa jeho slov stále vidieť diametrálne odlišné názory členských štátov EÚ, pokiaľ ide o vzťah k Palestíne a vzťah k Izraelu, čo Európsku radu obmedzuje pri prijímaní nejakých vážnejších a zásadnejších záverov.

Pri téme migrácie Fico upozornil, že pred nadchádzajúcou zimou by tlak migrantov mohol byť väčší. "Ak si neochránime vonkajšie hranice EÚ, tak už bude neskoro," povedal premiér a v tejto súvislosti privítal taliansku iniciatívu na odsun žiadateľov o azyl mimo územia EÚ, čo vníma ako jeden z možných postupov riešiť migračný tlak.

Podporil aj snahy poľského premiéra Donalda Tuska ktorý na summite žiadal o určité výnimky z azylových pravidiel EÚ, čo nie je ľahké pri platnej únijnej legislatíve, aj preto podporil spoločne dohodnuté znenie v záveroch o migrácii, že "výnimočná situácia si vyžaduje výnimočné riešenia".