Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Väčšina opýtaných si myslí, že R. Fico bude kandidovať na prezidenta

Robert Fico Foto: TASR/AP

Agentúra MVK uskutočnila prieskum verejnej mienky v dňoch 2. až 8. júla 2013 na reprezentatívnej vzorke 1077 respondentov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Na otázku, či bude Robert Fico na budúci rok kandidovať za prezidenta SR, si 34,8 percenta opýtaných myslí, že asi bude kandidovať a 25,1 percenta opýtaných je presvedčených, že bude určite kandidovať, 21,6 percenta uviedlo, že asi kandidovať nebude a 8,5 percenta ľudí je presvedčených, že nebude kandidovať. Presne 10 percent ľudí odpovedať nevedelo. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Agentúry MVK.

Respondenti taktiež odpovedali na otázku, či súhlasia s tým, že R. Fico sa výrazne zaslúžil o vlaňajší volebný triumf Smeru-SD a v záujme politickej stability v SR by mal zotrvať na čele vlády. S týmto tvrdením jednoznačne súhlasilo 33,5 percenta opýtaných, skôr súhlasilo 36,1 percenta, skôr nesúhlasilo 15,1 percenta, vôbec nesúhlasilo 9,5 percenta a nevedelo 5,7 percenta.

Opýtaným položili aj otázku, či súhlasia s tým, že by si R. Fico zaslúžil už teraz, po čase ktorý venoval parlamentu a vláde, zasadnúť do kresla prezidenta SR. Jednoznačne súhlasilo 13,2 percenta, skôr súhlasilo 21,9 percenta, skôr nesúhlasilo 32,1 percenta, vôbec nesúhlasilo 25,1 percenta a nevedelo odpovedať 7,6 percenta.

Podľa MVK z kombinácie odpovedí na dve posledné otázky vyplýva, že 35,8 percenta účastníkov výskumu zastáva názor, podľa ktorého by mal Fico zotrvať na čele vlády a nekandidovať na prezidenta. Opačný názor, aby opustil úrad predsedu vlády a zaujal post prezidenta republiky, preferuje 4,5 percenta opýtaných. Úplne mimo najvyššej politiky (t.j. mimo vlády aj prezidentského paláca) by chcelo mať šéfa Smeru-SD 19,8 percenta respondentov. "Zložitosť problematiky však najviac podčiarkuje zistenie, že 30 percent výskumnej vzorky vyjadrilo želanie, aby Robert Fico zotrval na čele vlády a zároveň zasadol do kresla prezidenta," uviedol Pavel Haulík z MVK.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum verejnej mienky v dňoch 2. až 8. júla 2013 na reprezentatívnej vzorke 1077 respondentov.