Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Filmový portrét prvej slovenskej prezidentky odpremiérujú v Jihlave

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Po premiére na jihlavskom festivale zamieri dokument na festival Jeden svet, ktorý ho premietne 27. októbra.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Časozberný dokument zachytávajúci zákulisie pôsobenia prezidentky Zuzany Čaputovej v úrade bude mať svetovú premiéru na 28. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava. Festival ho uvedie v hlavnej súťažnej sekcii Opus Bonum 25. októbra. TASR o tom za tvorcov informoval Bohuš Mäsiarčik.

"Od revolúcie sme nemali možnosť vidieť, ako vlastne politik naozaj pracuje," hovorí o motivácii nakrútiť dokument jeho scenárista a režisér Marek Šulík. Intímny portrét prvej slovenskej prezidentky je prierezom piatich turbulentných rokov, a to aj v situáciách, kam sa novinári a iné kamery nedostali. "Nakrúcal som 261 dní a okrem 352 hodín vlastného materiálu sme spracovávali desiatky hodín archívneho materiálu rôzneho pôvodu," dodáva Šulík k filmu, ktorý divákom priblíži každodennú pracovnú agendu, výnimočné situácie, tlak politických oponentov, rozhodnutia hlavy štátu, osobné prežívanie politiky i materstva.

Po premiére na jihlavskom festivale zamieri dokument na festival Jeden svet, ktorý ho premietne 27. októbra. Následne pôjde film Prezidentka do slovenských kín (31. 10.). Za snímkou stojí spoločnosť Hitchhiker Cinema v koprodukcii s českou distribučnou spoločnosťou Aerofilms, Slovenskou televíziou a rozhlasom, Českou televíziou a spoločnosťou filmotras.