Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Visolajský: Lekári sú pripravení podať výpovede do konca októbra

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Martin Baumann

Výpovede podľa Visolajského avizujú lekári z univerzitných, fakultných nemocníc, z väčšiny malých nemocníc, aj súkromných nemocníc.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. októbra (TASR) - Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Aktuálne má výpovede pripravené 2462 lekárov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Upozorňuje vládu, že je stále čas na to, aby sa veci vyriešili za rokovacím stolom.

Výpovede podľa Visolajského avizujú lekári z univerzitných, fakultných nemocníc, z väčšiny malých nemocníc, aj súkromných nemocníc. Ide o najviac vyťažené oddelenia, ako chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia. "Bez týchto lekárov, ako sa Slovensko už opakovane presvedčilo, nie je možný chod slovenských nemocníc," podotkol Visolajský s tým, že výpovede pribúdajú každým dňom.

Pre LOZ je kľúčové, aby bol na Slovensku systém, ktorý zabezpečí zdravotníkov v nemocniciach. Zároveň trvá na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali lekárski odborári s vládou SR. "Len samotné mzdy problém slovenského zdravotníctva nevyriešia a problém je taký, že treba realizovať osem opatrení, aby sme pomohli nášmu zdravotníctvu. Preto tlačíme na vládu výpoveďami už po tretíkrát," skonštatoval Visolajský s tým, že žiadne nové požiadavky nemajú.



Lekárski odborári nesúhlasia ani s návrhom transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Ide podľa šéfa lekárskych odborárov o porušenie požiadavky z roku 2011. LOZ zároveň kritizovalo aj fungovanie oligarchov a finančných skupín v zdravotníctve.

LOZ žiada zároveň predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby si našiel čas na stretnutie a porozprávali sa o riešení v slovenskom zdravotníctve. Rovnako vyzývajú na stretnutie aj ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Zdravotníctvo je podľa Visolajského problémom vlády, a nie len problémom rezortu zdravotníctva. "Slovenské zdravotníctvo potrebuje riešenie na úrovni vlády," poznamenal.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) v piatok (18. 10.) oznámil dohodu na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.