Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

Fond na podporu umenia má problém s predložením vyúčtovaní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

NKÚ zistil, že pri rozhodovaní o pridelení peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 - 2023 k závažným pochybeniam.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Fond na podporu umenia (FPU) má objektívny problém s vykonávaním priebežnej kontroly predložených vyúčtovaní. Súvisí to s nedostatkom finančných a z toho plynúcich personálnych kapacít a zároveň s administratívnou aj časovou náročnosťou tohto procesu. V reakcii na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o tom TASR informovala Eva Turanská z FPU.

"NKÚ nezistil závažné pochybenia pri kontrole činnosti fondu. Vyzdvihol, že proces rozhodovania o pridelení podpory bol nastavený transparentne. Výsledky kontroly však poukazujú aj na nejasnosť a nejednoznačnosť pravidiel, ktorými je fond povinný sa riadiť," uviedla Turanská. Externá kontrola môže podľa nej priniesť zlepšenie a zefektívnenie práce, a preto FPU víta správu kontrolórov.

Aj spôsob financovania odmien členov odborných komisií poukazuje podľa FPU na nejednoznačnosť existujúcich pravidiel a ich výkladu zo strany rôznych inštitúcií. "FPU financoval tieto odmeny z prostriedkov určených na podpornú činnosť, pretože bezprostredne súvisí s obsahovým poslaním FPU a nie jeho administratívou. Podľa NKÚ SR však tento postup nebol v súlade s príslušným zákonom o FPU," doplnil.

Riaditeľ fondu Róbert Špoták skonštatoval, že "protichodné stanoviská rôznych kontrolných inštitúcií, prípadne rovnakej inštitúcie pri rôznych kontrolách, vedú k právnej neistote a sú príkladom nestáleho a nejasného prostredia, v ktorom verejné inštitúcie vykonávajú svoju činnosť".

NKÚ zistil, že pri rozhodovaní o pridelení peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 - 2023 k závažným pochybeniam. K porušeniu pravidiel podľa neho došlo pri vyplácaní odmien členov hodnotiacich komisií. Zo strany fondov i Ministerstva kultúry SR zlyhal aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty.