Zdravie a odolnosť kostí možno podľa ÚVZ podporiť primeranou záťažou kostného tkaniva.
Autor TASR
Bratislava 1. novembra (TASR) - Pravidelná fyzická aktivita je dôležitou súčasťou prevencie osteoporózy. Potrebný je aj dostatočný príjem vitamínu D a vápnika. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) o tom informoval na sociálnej sieti.
"Kostné zdravie a kvalita kostnej hmoty sa budujú najmä v detstve a v období dospievania, pred dosiahnutím veku 30 rokov," priblížili odborníci. Dodali, že ak v tomto veku niekto trpí nedostatočným príjmom vápnika, výsledkom môže byť slabá odolnosť a zvýšená krehkosť kostí, ktorá sa vekom zhoršuje.
Zdravie a odolnosť kostí možno podľa ÚVZ podporiť primeranou záťažou kostného tkaniva. "Najlepšie sú chôdza, ktorá zvyšuje hustotu kostí, a plávanie, pretože zvyšuje svalovú hmotu a zlepšuje svalovú koordináciu, čím znižuje riziko pádov a úrazov," špecifikoval. Dodal, že je vhodné udržiavať si optimálnu telesnú hmotnosť.
V rámci prevencie apelovali odborníci na dostatočný prísun vápnika a pestrej stravy. "Potraviny bohaté na vápnik sú: mlieko a mliečne výrobky, ryby, mak, orechy, sója, niektoré minerálne vody a dostatok zeleniny a ovocia," ozrejmili. Nadmerná konzumácia mäsa, soli a cukrov môže podporovať vylučovanie vápnika, a tým prispievať k vzniku osteoporózy.
Vitamín D je potrebný na efektívne vstrebávanie a využitie vápnika v tele. "Dobrým zdrojom vitamínu D je trávenie primeraného času na slnku, ako aj konzumácia rýb," doplnil ÚVZ. Radí takisto obmedziť pitie kávy a alkoholu, keďže kofeín znižuje hladinu vápnika a alkohol znižuje vstrebávanie vápnika z čreva.
Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k úbytku kostného tkaniva a zmene mikroštruktúry kostí. Preriedená kosť sa stane menej odolnou voči mechanickým vplyvom, klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín.
"Kostné zdravie a kvalita kostnej hmoty sa budujú najmä v detstve a v období dospievania, pred dosiahnutím veku 30 rokov," priblížili odborníci. Dodali, že ak v tomto veku niekto trpí nedostatočným príjmom vápnika, výsledkom môže byť slabá odolnosť a zvýšená krehkosť kostí, ktorá sa vekom zhoršuje.
Zdravie a odolnosť kostí možno podľa ÚVZ podporiť primeranou záťažou kostného tkaniva. "Najlepšie sú chôdza, ktorá zvyšuje hustotu kostí, a plávanie, pretože zvyšuje svalovú hmotu a zlepšuje svalovú koordináciu, čím znižuje riziko pádov a úrazov," špecifikoval. Dodal, že je vhodné udržiavať si optimálnu telesnú hmotnosť.
V rámci prevencie apelovali odborníci na dostatočný prísun vápnika a pestrej stravy. "Potraviny bohaté na vápnik sú: mlieko a mliečne výrobky, ryby, mak, orechy, sója, niektoré minerálne vody a dostatok zeleniny a ovocia," ozrejmili. Nadmerná konzumácia mäsa, soli a cukrov môže podporovať vylučovanie vápnika, a tým prispievať k vzniku osteoporózy.
Vitamín D je potrebný na efektívne vstrebávanie a využitie vápnika v tele. "Dobrým zdrojom vitamínu D je trávenie primeraného času na slnku, ako aj konzumácia rýb," doplnil ÚVZ. Radí takisto obmedziť pitie kávy a alkoholu, keďže kofeín znižuje hladinu vápnika a alkohol znižuje vstrebávanie vápnika z čreva.
Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k úbytku kostného tkaniva a zmene mikroštruktúry kostí. Preriedená kosť sa stane menej odolnou voči mechanickým vplyvom, klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín.