Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra podala protesty proti zdravotným poisťovniam

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Uvedené prípady sú podľa GP mimoriadne citlivé, keďže na liečbu achondroplázie je preukázaná účinnosť práve požadovaného lieku Voxzogo, pričom ide zatiaľ o jedinú dostupnú možnosť liečby.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR podala 13 protestov prokurátora proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní (ZP), ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo vyvinutého na liečbu achondroplázie, určeného pre ľudí malého vzrastu. TASR o tom informovala hovorkyňa GP Zuzana Drobová. Preskúmaním zamietavých stanovísk ZP navrhla GP tieto opatrenia pre ich nezákonnosť zrušiť.

"Preskúmaním zamietavých stanovísk Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s., Dôvera zdravotnej poisťovne, a. s., a Union zdravotnej poisťovne, a. s., dospela generálna prokuratúra k záveru, že stanoviská sú nepreskúmateľné pre neuvedenie dôvodov, pre ktoré nebol udelený súhlas s úhradou lieku Voxzogo indikovaného v boji s achondropláziou pre konkrétneho maloletého pacienta," priblížila hovorkyňa.

Uvedené prípady sú podľa GP mimoriadne citlivé, keďže na liečbu achondroplázie je preukázaná účinnosť práve požadovaného lieku Voxzogo, pričom ide zatiaľ o jedinú dostupnú možnosť liečby. "Nemenej významným je aj moment začatia liečby," poznamenala hovorkyňa.

Prokuratúra zastáva názor, že aj keď zákon pri súhlase s úhradou lieku ako jedinej vhodnej možnosti dáva zdravotnej poisťovni možnosť, nie povinnosť uhradiť poistencovi tzv. výnimkový liek, neznamená to, že zdravotné poisťovne môžu rozhodovať svojvoľne, najmä ak ide o použitie verejných financií určených na zdravotné poistenie.

GP zároveň upozorňuje, že v takejto mimoriadnej a osobitnej situácii musí byť rozhodnutie o neschválení úhrady pre žiadateľa presvedčivo odôvodnené, pričom len všeobecná konštatácia zdravotných poisťovní o finančnej udržateľnosti systému verejného zdravotného poistenia neobstojí.