Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Grantexpert podporí najlepšie riešenia pre jednorodičovské rodiny

GrantExpert pomáha jednorodičovským rodinám Foto: GrantExpert

Portál GrantExpert, poradenská spoločnosť Centire a Akadémia sociálnej ekonomiky prichádzajú s iniciatívou, v ktorej hľadajú a finančne podporia najlepšie riešenia problémov jednorodičovských rodín.

Bratislava 6. septembra (OTS) - Portál GrantExpert, poradenská spoločnosť Centire a Akadémia sociálnej ekonomiky prichádzajú s iniciatívou, v ktorej hľadajú a finančne podporia najlepšie riešenia problémov jednorodičovských rodín. Aktivitu podporuje Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Rodiny s jedným rodičom sú dlhodobo vystavené riziku chudoby a sociálneho vylúčenia, pričom prebiehajúca pandémia ich problémy ešte prehĺbila. Niektorí rodičia prišli o prácu, iní sa museli postarať o deti, ktoré po zatvorení škôl zostali doma, takže nemohli pracovať naplno a uživiť rodinu. Viacerým rodinám hrozí, že nebudú mať peniaze ani na nájom a viaceré slobodné matky sa už spolu s deťmi ocitli v krízových centrách.

„Jednorodičovské rodiny čelia celému spektru problémov a existujúce formy pomoci nepostačujú. Na Slovensku je ich cca 150 tisíc, tento problém sa týka cca 200 tisíc detí, pričom výdavky na starostlivosť o deti a ich vzdelávanie pohlcuje cca 20 % príjmov domácnosti, čo je najviac v EÚ po Cypre,“ približuje Richard Fekete z Akadémie sociálnej ekonomiky.

Vybrané projekty získajú, v rámci medzinárodného projektu SOCIAL IMPACT VOUCHERS, bezplatnú účasť v akcelerátore, ktorý im pomôže zrealizovať navrhované riešenia v praxi a naviac najlepší nápad prihlásený do výzvy získa aj finančný grant od Nadácie Slovenskej sporiteľne vo výške 5 000 eur na rozbehnutie nápadu. Prihlásiť projekty do výzvy je možné do 30. septembra 2021. Následne komisia vyberie 10 najlepších, ktoré svoje riešenia odprezentujú online.



V našej výzve hľadáme a podporíme najlepšie riešenia, ktoré pomôžu zlepšiť situáciu týchto rodín a detí v nich. Napríklad v oblasti flexibility práce, bývania, nákupu potravín, sociálno-právneho poradenstva, pomoci pri výučbe alebo opatrovaní detí a podobne. Do výzvy sa môžu zapojiť občianske združenia, nadácie, cirkvi, samosprávy či študenti. Zapojiť sa môžu aj neziskové organizácie a iniciatívy, ktoré sa v tejto oblasti už angažujú v teréne (od distribúcie rúšok cez nákupy jedla až po pomoc pri výučbe detí) a chcú svoje služby profesionalizovať alebo naškálovať na väčšie územie alebo väčší počet klientov, ale chýbajú im financie. Hľadáme aj firmy, ktoré sú ochotné pomôcť týmto rodinám (či už službami alebo produktami alebo vytváraním flexibilných pracovných príležitostí alebo práce na doma),“ predstavuje zameranie výzvy Ľubomír Billý z Centire.

Ambasádormi výzvy sú Lucia Ďuriš Nicholsonová (predsedníčka výboru pre zamestnanosť a sociálne veci EP), Barbara Henterová (správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne) a Roland Kyška (riaditeľ portálu Ľudiaľudom.sk)

Výzvu podporuje aj Eva Marková z neziskovej organizácie Jeden rodič. „Táto výzva prispeje k rozširovaniu povedomia o problémoch jednorodičovských domácností. Je potrebné hľadať a podporovať riešenia na pomoc týmto domácnostiam. Pomôžeme tým predovšetkým deťom z týchto rodín, aby mali šancu na lepšiu budúcnosť.“

Nápady a riešenia je možné prihlásiť cez www formulár. Koordinátorom výzvy je Ľubomír Billý (lubomir.billy@centire.com, 0903 415 872).



Grantexpert je portál zameraný na komplexné grantové poradenstvo. Od vyhľadania vhodných dotácií, cez konzultácie až po vypracovanie finálnej žiadosti o grant. Na portáli môžete objavovať možnosti financovania pre podnikateľov, samosprávy a neziskový sektor, ako aj zadať prípravu žiadosti o grant vybranému grantovému expertovi.

Centire s.r.o. už 25 rokov poskytuje poradenstvo na Slovensku. Zameriava sa na regionálny rozvoj, podporu podnikania a spoločenské inovácie. Za svoje poslanie považuje prinášanie inovatívnych myšlienok a zmysluplných riešení.

Akadémia sociálnej ekonomiky podporuje rozvoj sociálneho podnikania na Slovensku a pomôcť sociálnym podnikateľom pri realizácii spoločensko-prospešných podnikateľských aktivít. Chce tak prispievať k vytváraniu zodpovednejšej, rovnocennejšej a spravodlivejšej spoločnosti.

OZ Jeden rodič pomáha rodinám, kde pri výchove detí je prítomný iba jeden rodič. Ten druhý rodič sa odsťahoval, rozviedol a nepodieľa sa rovnakou mierou na výchove detí, nehlási sa k dieťaťu alebo zomrel.