Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

Greenpeace: Návrh zrušenia IC vlakov z Bratislavy do Košíc je absurdný

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Vlaky sú podľa environmentalistov najekologickejším spôsobom dopravy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. októbra (TASR) - Návrh zrušiť IC vlaky na trati Bratislava - Košice považuje organizácia Greenpeace Slovensko za absurditu. Vyzýva Železničnú spoločnosť Slovensko, aby nezhoršovala už tak slabú mobilitu občanov rušením najrýchlejších vlakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Vlaky sú podľa environmentalistov najekologickejším spôsobom dopravy. Aby ich ako spôsob dopravy využívalo viac ľudí, musia byť lacné, dostupné, pohodlné a zároveň musia jazdiť často a bez meškania. "Do vlakovej dopravy potrebujeme investovať, nie rušiť najrýchlejšie vlaky. Minister dopravy namiesto toho, aby hľadal zdroje, ako zlepšiť fungovanie železníc, plánuje navyše obnoviť letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami a ešte ho aj dotovať zo štátnych peňazí," skonštatovala Ábelová.

Organizácia zároveň vyzýva vládu k zvýšeniu daňovej záťaže pre znečisťujúce spôsoby dopravy, ako sú lety, zníženie daňovej záťaže pre ekologickú dopravu, akou sú vlaky. Taktiež apeluje na zavedenie klimatických lístkov, čo sú cenovo dostupné, dlhodobé lístky na verejnú dopravu, ktoré sú platné vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy v danej krajine či regióne.

Analýza Greenpeace ukazuje, že Slovensko je na chvoste v oblasti verejnej dopravy. Tá musí byť podľa environmentalistov dostupná pre všetkých, pretože len vtedy môžu ľudia presadnúť z áut na ekologickejšie formy mobility.