Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Gröhling: Európska korupcia sa bude trestať prísnejšie ako slovenská

Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) odmietla naratív o dezinformáciách, na základe ktorých mala Európska komisia tlačiť na zmenu v Trestnom zákone

Bratislava 16. júla (TASR) - Novela Trestného zákona vytvára dva typy korupcie, trestná činnosť s prostriedkami EÚ bude na Slovensku trestaná prísnejšie. Predseda opozičnej strany SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling to povedal v reakcii na schválenie zmien v Trestnom zákone. Legislatíva bola prijatá 77 hlasmi, opoziční poslanci parlamentu sa zdržali hlasovania.

"Európska korupcia sa bude trestať prísnejšie ako slovenská. Dávajú jasne najavo, že peniaze v rámci EÚ budeme chrániť, pretože oni to od nás požadujú, ale peniaze všetkých ľudí na Slovensku kľudne môžu rozkrádať a budú tam veľmi ľahké tresty," podotkol predseda liberálov.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) odmietla naratív o dezinformáciách, na základe ktorých mala Európska komisia tlačiť na zmenu v Trestnom zákone. "Opozícia nemá absolútne žiadny priestor na to, aby ovplyvňovala rozhodnutia a kroky Európskej komisie," podotkla.

Parlament v utorok schválil novelu Trestného zákona, ktorá reaguje najmä na pripomienky Európskej komisie. Legislatíva bola prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny sa dotýkajú najmä trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.