Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Guvernérovi NBS Petrovi K. zamietli sťažnosť o zákonnosti obžaloby

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS). Foto: TASR Jaroslav Novák

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková potvrdila, že voči Petrovi K. je naďalej vedené trestné stíhanie.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrovi financií Petrovi K. zamietol Najvyšší súd (NS) SR jeho sťažnosť proti rozhodnutiu sudcu o tom, že obžaloba spĺňa zákonné náležitosti. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytlo tlačové oddelenie NS SR.

"V danej trestnej veci Najvyšší súd SR rozhodol 14. augusta 2024 tak, že sťažnosť zamietol," priblížili z NS.

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková potvrdila, že voči Petrovi K. je naďalej vedené trestné stíhanie.

Podľa obžaloby mal guvernér ešte ako minister financií opakovane požadovať od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48.000 eur.

Peter K. na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.