Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Hasičský zbor: Slovensko vyslanie hasičov do Grécka zatiaľ neplánuje

Na snímke príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR počas návratu z Grécka na Slovensko v príletovej hale na letisku M. R. Štefánika 28. júla 2023 v Bratislave. Grécko ale aj ďalšie členské krajiny EÚ sužujú počas rekordných horúčav lesné požiare. Foto: TASR - Pavol Zachar

Grécko aktuálne sužujú rozsiahle požiare. Svojich hasičov už na zasiahnuté územie vyslali Česko, Francúzsko, Rumunsko a Taliansko.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v najbližších dvoch týždňoch neplánuje vyslať svojich príslušníkov do Grécka. V prípade pretrvávajúcich žiadostí z gréckej strany poskytnutie pomoci v budúcnosti nevylučuje. Pre TASR to v stredu uviedla Zuzana Geguššová z oddelenia mediálnej komunikácie Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Slovensko poslalo v stredu 18 hasičov z modulu pozemného hasenia lesných požiarov do Francúzska. "Nasadenie ďalších príslušníkov modulu do Grécka by znamenalo pre Slovenskú republiku zníženie akcieschopnosti v prípade vzniku lesných požiarov," ozrejmila Geguššová. Poukázala na to, že na viac ako 70 percentách územia Slovenska je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Pripomenula, že slovenskí hasiči proti gréckym požiarom zasahovali v rokoch 2021 a 2023.

Krajiny Európskej únie majú medzi sebou zriadený systém CECIS. Slúži na komunikáciu v prípadoch výskytu mimoriadnych udalostí. "V tomto systéme sú zaregistrované moduly, ktoré sú schopné členské krajiny EÚ vysielať na pomoc do členských krajín (v prípade potreby aj mimo EÚ) v prípade vzniku mimoriadnych udalostí," vysvetlila Geguššová.

Grécko aktuálne sužujú rozsiahle požiare. Svojich hasičov už na zasiahnuté územie vyslali Česko, Francúzsko, Rumunsko a Taliansko. Požiar v okolí Atén, ktorý horel takmer tri dni, sa v stredu podarilo uhasiť. Podľa hasičov však stále hrozí vznietenie. Oheň si tam vyžiadal život jednej ženy.