Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Herci činohry SND sa ohradili voči výrokom ministerky M. Šimkovičovej

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Riaditeľka činohry SND Miriam Kičiňová upozornila, že slová ministerky nemusia iba vyvolávať nedôveru verejnosti voči divadlu a hercom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. septembra (TSR) - Herci činohry Slovenského národného divadla (SND) odmietajú tvrdenia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), naznačujúce, že divadlo musí rušiť inscenácie z dôvodu mimodivadelných aktivít hercov, ktorí "najviac kričia" a podporujú iniciatívy kritizujúce vedenie rezortu. Voči ministerkiným slovám sa členovia súboru ohradili na piatkovom tlačovom brífingu.

Riaditeľka činohry SND Miriam Kičiňová upozornila, že slová ministerky nemusia iba vyvolávať nedôveru verejnosti voči divadlu a hercom. "Môžu sa niekomu javiť priamo ako poštvávanie proti nám, že nedostatočne napĺňame naše poslanie. My ale našu prácu berieme vážne a zodpovedne," zdôraznila Kičiňová.

Členovia hereckého súboru následne dokumentovali na dátach počet odohratých a odvolaných predstavení v posledných dvoch sezónach. V roku 2022/2023 na javiskách SND odohrali 433 predstavení. Zrušených predstavení, a to iba z dôvodu práceneschopnosti či iných akútnych dôvodov, bolo 11, ďalších 23 predstavení dokázali nahradiť. V minulej sezóne 2023/2024 odohrali v SND 452 predstavení, zrušiť museli 15 a 14 nahradili inou inscenáciou. "Ak je možné urobiť záskok, vždy tak urobíme," vyhlásil herec Richard Stanke. "Ak sa objavili pochybnosti, radi by sme vyzvali na objasnenie, o ktoré konkrétne predstavenie išlo a pre aké kšefty sa zrušilo," dodal.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová na utorkovej tlačovej konferencii uviedla, že z hercov SND majú ku kritikom súčasného vedenia rezortu kultúry a iniciatívam Kultúrneho štrajku najbližšie tí, "ktorí majú úväzky mimo SND a veľa divadelných predstavení bolo odložených, boli tam vypredané lístky, a nemohli sa hrať pretože títo herci mali aktivity mimo SND". Ministerka sa pritom odvolávala na informácie, ktoré dostala od dočasne poverenej generálnej riaditeľky SND Zuzany Ťapákovej.