Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Hlavné mesto bezdomovcov láka, ponúka viac možností žobrať

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prežiť v zime je však náročnejšie. Teplota klesá a vyháňa ľudí bez domova do útulkov. Zväčša však tých istých.

Bratislava 7. decembra (TASR) – V hlavnom meste je bezdomovcov asi tisícka. Takéto číslo odhaduje bratislavský magistrát. Niektoré občianske združenia vidia situáciu s ľuďmi bez domova pesimistickejšie, hovoria o troch až piatich tisícoch. Presné číslo mesto nepozná, evidenciu nevedie. Hovorkyňa magistrátu Daniela Rodinová ale tvrdí, že viac ako polovica z nich je podľa neoficiálnych údajov mimobratislavských.

"Nie je možné urobiť štatistiku, spočítať ľudí. Bezdomovci sa často presúvajú, zdržiavajú sa na určitých miestach len prechodne. Je to ich spôsob života, ich životný štýl," priblížila Rodinová pre TASR. Tvrdí však, že hlavné mesto je pre nich lákadlom. Ponúka väčšiu anonymitu i viac možností získať peniaze. Žobrať je jednoduchšie. Turisti chodia do mesta v lete aj v zime a zľutujú sa mnohí.

Prežiť v zime je však náročnejšie. Teplota klesá a vyháňa ľudí bez domova do útulkov. Zväčša však tých istých. Ostatní uprednostňujú súkromie vo svojich skromných prístreškoch, alebo si nedajú vziať alkohol. V mestskej nocľahárni Mea Culpa na Hradskej ulici vo Vrakuni je totiž podmienkou triezvy stav. Strechu nad hlavou a stravu majú za euro. Prísť môžu medzi 18.00 a 22.00 h, odísť musia na druhý deň o 08.00 h. "Ľudia, ktorí sa dostali do ťažkej životnej situácie, môžu nepretržite zotrvať v nocľahárni maximálne 14 dní," dopĺňa hovorkyňa. Meu Culpu otvárajú každý deň po celý rok.

Hoci mrazy ešte neudreli plnou silou, už dnes je kapacita nocľahárne takmer naplnená. Mea Culpa poskytuje 36 postelí v ôsmich izbách. Naposledy v mužskej časti už nebolo miesto, v ženskej boli voľné štyri. "V lete je naplnenosť nižšia, priemerne je tam 12 až 15 občanov," porovnáva Rodinová.

Začiatkom tohto roka kvôli tuhej zime mesto urobilo aj mimoriadne opatrenia. Otvorilo pre bezdomovcov budovy železničných staníc a spolu s ministerstvom vnútra vytvorilo v areáli nocľahárne Mea Culpa stanový tábor. Celková kapacita sa tak zvýšila až na 300 miest. Od februára ich najprv pribudlo 60 v šiestich stanoch, potom bolo stanov 16. "Tri z nich slúžili ako jedáleň a umyváreň pre ženy a mužov," opisuje hovorkyňa.

Ak bude treba, tábor vznikne aj tento rok. Rodinová však upozorňuje, že minulú zimu boli niektoré zariadenia pre ľudí bez domova poloprázdne a bezdomovci išli radšej do stanov. Stanové mestečko tak zriadia až potom, keď sa iné zariadenia naplnia. Do nocľahární môžu pridať matrace či stoličky.

Od januára budúceho roka otvorí občianske združenie Domov pre každého nocľaháreň na Zlatých pieskoch. Poskytne 40 ďalších postelí. Najväčšia nocľaháreň je však na Ivánskej ceste. Depaul v zime prenocuje aj 200 ľudí bez domova. A je jediná, ktorá prijíma všetkých. Bezdomovci môžu prísť pod vplyvom alkoholu či omamných drog, no v nocľahárni ich už užívať nemôžu. Od roku 2006 jej pomoc vyhľadalo približne 3200 núdznych v Bratislave.