Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko kritizuje konsolidačné opatrenia v zdravotníctve

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Konsolidačné opatrenia v zdravotníctve minulý týždeň predstavila vláda.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Opozičné hnutie Slovensko kritizuje konsolidačné opatrenia týkajúce sa zdravotníctva. Namieta možný zámer zvýšenia doplatkov za lieky či zavádzania poplatku za recept. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) vyzýva, aby namiesto pacientov šetrila na maržiach finančných skupín v zdravotníctve. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Verejné financie v zdravotníctve sa dajú ušetriť na prehodnotení zmlúv poisťovní s poskytovateľmi takzvaných lukratívnych služieb v zdravotníctve, čo sú CT a MR vyšetrenia či laboratórne služby. Toto sú veci, ktoré generujú ich prevádzkovateľom vysoké zisky a práve tu je priestor na úsporu," poznamenal poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Konsolidačné opatrenia v zdravotníctve minulý týždeň predstavila vláda. Ich súčasťou majú byť aj spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok či transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Skritizovali to zástupcovia zdravotníckych organizácií naprieč celým sektorom.

Šéfka rezortu Dolinková v reakcii na to uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že rezort robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu. Tie chce predstaviť na osobitnom rokovaní vlády. Podľa medializovaných informácií by ich súčasťou malo byť zvýšenie doplatkov za lieky aj zavedenie poplatku za recept.