Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko: Minister Susko by mal po rozhodnutí ÚS odstúpiť

Na snímke podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) počas rokovania 78. schôdze NR SR 20. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

To, že niektoré časti novely sú v súlade s ústavou, ešte podľa Grendela neznamená, že sú morálne správne a sú v súlade s verejným záujmom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. júla (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) by mal po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR odstúpiť. Vyzýva ho na to hnutie Slovensko. Tvrdí, že časti novely Trestného zákona boli v rozpore s Ústavou SR.

"Boris Susko by mal ešte dnes odstúpiť, pretože ho ústavný súd usvedčil z dvoch zlyhaní. Po prvé z toho, že časti jeho škandalóznej novely trestného zákona boli v rozpore s Ústavou SR. Po druhé z toho, že s celou koalíciou klamal verejnosť, že Úrad špeciálnej prokuratúry je orgán, ktorý je ojedinelý v Európskej únii," skonštatoval v stanovisku hnutia Slovensko poslanec parlamentu Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

To, že niektoré časti novely sú v súlade s ústavou, ešte podľa Grendela neznamená, že sú morálne správne a sú v súlade s verejným záujmom. "Zníženie trestov za korupciu a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nebolo morálne správne a neslúžilo verejnému záujmu," doplnil.

Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia ÚS SR.