Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Slovensko

Horná hranica pokuty za priestupky proti majetku sa nezvýši

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pri návrhu novely zákona o priestupkoch sa SaS inšpirovala právnou úpravou z Českej republiky.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Horná hranica pokuty za priestupky proti majetku sa nezvýši z 331 eur na 2000 eur. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nepodporili návrh z dielne poslancov SaS, ktorí chceli takto novelizovať zákon o priestupkoch. Plénum odmietlo aj novelu Trestného zákona a novelu Trestného poriadku od SaS.

Pri návrhu novely zákona o priestupkoch sa SaS inšpirovala právnou úpravou z Českej republiky. Novelou Trestného zákona chceli zase opoziční poslanci zo SaS znížiť hranice výšky škôd, ktoré sa podľa nich vládnou novelou trestných kódexov stali neprimerane vysoké. Strana navrhovala stanoviť hranicu výšky malej škody na sumu prevyšujúcu 500 eur. Ďalej chcela stanoviť hranicu väčšej škody na sumu prevyšujúcu 5000 eur, značnej škody na sumu prevyšujúcu 50.000 eur, škody veľkého rozsahu na sumu prevyšujúcu 250.000 eur a hranicu škody mimoriadneho rozsahu na sumu prevyšujúcu 1.000.000 eur.

Poslanci za SaS chceli meniť aj Trestný poriadok. Reagujú tak na situáciu, keď minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušil jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Novelou Trestného poriadku chcela SaS umožniť rozhodnúť o odklade alebo prerušení výkonu rozhodnutia, proti ktorému podal minister spravodlivosti alebo generálny prokurátor dovolanie, len súdu.