Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Slovensko

Hrozba lavín je v slovenských pohoriach minimálna, informuje HZS

Ilustračné foto Foto: TASR

Nedeľný príchod studeného frontu s oblačnosťou zabráni topeniu snehu, stupeň lavínového nebezpečenstva sa tak zvyšovať nebude.

Liptovský Hrádok 29. marca (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach platí v nedeľu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehovú pokrývku stabilizovalo sobotné (28. 3.) oteplenie a nočný mráz.

Ako informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, nedeľný príchod studeného frontu s oblačnosťou zabráni topeniu snehu, stupeň lavínového nebezpečenstva sa tak zvyšovať nebude.

V najvyšších polohách, a to predovšetkým v úzkych žľaboch, terénnych depresiách a zatienených miestach sa ešte môže nachádzať suchý neprerobený sneh, ktorý leží na veľmi tvrdej podkladovej vrstve. Ten tvorí potenciálne nebezpečenstvo. Vo všeobecnosti je však snehová pokrývka dobre spevnená a stabilná, uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom extrémnom teréne,“ uviedol Buliak.