Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Hviezdoslavov Kubín má 70 rokov, okrem súťaží pripravili aj besedy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Organizátori tento rok sľubujú prekvapenia v sprievodnom programe, napríklad besedy s Milou Haugovou a Veronikou Dianiškovou či workshopy.

Dolný Kubín 18. júna (TASR) - Vyše 300 súťažiacich v umeleckom prednese poézie a prózy sa predstaví na tohtoročnom celoštátnom kole súťaže a prehliadky Hviezdoslavov Kubín. Podujatie sa koná od utorka v Dolnom Kubíne. TASR o tom informoval Ľudovít Andrejo z Národného osvetového centra (NOC) s tým, že súťaž v máji oslávila 70. výročie vzniku.

"Vystúpenia detských recitátorov, otvorenie a záver Hviezdoslavovho Kubína budú komponované do recitátorských blokov v réžii Judity Sadílekovej. Moderátorky programov budú Veronika Mészárosová a Vanesa Hagyungová, detské programy bude hudobne sprevádzať Matej Topoľovský," priblížil Andrejo. V záverečnom poetickom programe vystúpi Spevácky zbor Úsmev z Prievidze.

Organizátori sľubujú prekvapenia v sprievodnom programe, napríklad besedy s Milou Haugovou a Veronikou Dianiškovou či workshopy. NOC pripravuje aj premiéru filmu Päť tvárí prednesu o piatich pedagogičkách, ktoré pripravujú deti na súťaž Hviezdoslavov Kubín. "Sedemdesiate výročie oslávime aj spomienkovým večerom pod názvom Zvuky mojej citnej lýry. Zaujímavosťou bude aj prenesená a znovu premiérovaná výstava pod názvom Hľadám sa, hľadám..., ktorá bola vytvorená pri príležitosti stého výročia úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava," dodal Andrejo.

Štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák po utorňajšom otvorení podujatia zhodnotil, že Hviezdoslavov Kubín je viac než len súťaž. "Je to príležitosť pre mladých talentovaných ľudí ukázať svoju vášeň pre poéziu a prózu, prežiť krásu literárneho slova a podeliť sa o svoje nadanie s ostatnými," povedal. Ako ďalej pripomenul, Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese, ktorej cieľom je podporovať a oslavovať literatúru, recitáciu a v neposlednom rade kultúru.

Vyhlasovateľom, odborným garantom Hviezdoslavovho Kubína je NOC, hlavným organizátorom podujatia Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. V súvislosti s oslavou 70. výročia Hviezdoslavovho Kubína pripravujú aj publikáciu, ktorá priblíži jeho dejiny. Plánovaný termín vydania je december 2024.