Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Hygienička: Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy pokračuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/ján Siman

Hovorí, že peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude v nízkych koncentráciách vyskytovať v ovzduší až do jesene.

Banská Bystrica 21. augusta (TASR) - Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy naďalej pokračuje. Denné koncentrácie peľu paliny a inváznej ambrózie dosiahnu alergiologicky významné koncentrácie skoro na celom území. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Dodala, že peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude v nízkych koncentráciách vyskytovať v ovzduší až do jesene. "Kvitnúce žlté porasty inváznej zlatobyle z čeľade astrovitých sú rizikom pre alergikov najmä pri pohybe v ich blízkosti," objasnila. Zlatobyľ je rastlina, ktorú opeľuje hmyz, a vysoké koncentrácie jej peľu sú v blízkosti súvislých porastov. Tam je podľa nej koncentrácia jej peľu niekoľkonásobne vyššia ako v údajoch monitorovacích staníc. "Extrémne rozdiely v počasí, sucho a aj prudké búrky prispievajú k lokálnemu poklesu peľu v ovzduší," zdôraznila. V závislosti od počasia možno preto počítať aj v rámci Slovenska s rozdielmi v náraste denných hladín peľu a spór v ovzduší.

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval len vo veľmi nízkych denných koncentráciách. Peľ paliny najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku dosahoval významné denné koncentrácie. "Peľ inváznej ambrózie sa zatiaľ udržal v nižších denných koncentráciách a len miestami dosiahol alergiologicky významné denné hladiny," zhrnula. Okrem peľu tráv, pŕhľavovitých, paliny a ambrózie sa v ovzduší vyskytovali nízke koncentrácie peľu chmeľu, skorocelu, štiavu, mrlíkovitých, mrkvovitých a astrovitých rastlín.

Peľ paliny dosiahol najvyššie denné koncentrácie v Banskej Bystrici a Bratislave. Peľ ambrózie v Nitre, Bratislave a Banskej Bystrici. Peľ pŕhľavovitých zas v Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave.