Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine zaznamenala viac ako 7000 ponúk pomoci

Štyri rodiny z Ukrajiny, ktoré prišli do obce Kurimka v okrese Svidník a prichýlili ich manželia Jaroslav Džoganík a Svitlana Pachomová, veria, že vojna nepotrvá dlho a budú sa môcť vrátiť do svojich domovov. Manželia prijali okrem svojej dcéry s dieťaťom aj ďalšie tri ženy s deťmi i súrodenca jednej z nich. Na snímke Kaťia Smuk z ukrajinského Kyjeva po príchode na Slovensko. Kurimka, 1. marca 2022. Foto: TASR - Maroš Černý

O pomoc môžu žiadať aj neziskové organizácie, ktoré pomáhajú v teréne a potrebujú dobrovoľníkov, ubytovanie či materiálnu pomoc alebo čokoľvek iné.

Bratislava 3. marca (TASR) – Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine zaznamenala viac ako 7000 ponúk rôznej pomoci. Na webe ktopomozeukrajine.sk je možné okrem ubytovania a dopravy ponúknuť aj materiálnu či dobrovoľnícku pomoc.

"Momentálne zabezpečujeme najmä transport a ubytovanie a efektívne sa prepájame s organizáciami, ktoré môžu na rozličných miestach poskytnúť aj iné formy pomoci. Rozbehli sme aj proces adresnej materiálnej podpory, kde sa čo najefektívnejšie prepájame s donormi a organizáciami, ktoré ju dokážu distribuovať," uviedol koordinátor iniciatívy Michal Matys.

Za týždeň fungovania zabezpečil tím Kto pomôže Ukrajine niekoľko stoviek transportov a priame ubytovanie pre viac ako 500 ľudí a sprostredkoval ďalšie ubytovanie, pomoc a dobrovoľníkov pre rôzne pomáhajúce organizácie. Na priamu komunikáciu iniciatíva zriadila call centrum s ľuďmi hovoriacimi po slovensky a ukrajinsky, ktoré funguje nepretržite.

O pomoc môžu žiadať aj neziskové organizácie, ktoré pomáhajú v teréne a potrebujú dobrovoľníkov, ubytovanie či materiálnu pomoc alebo čokoľvek iné. Darcovská výzva Kto pomôže Ukrajine už vyzbierala viac ako 940.000 eur, ktoré iniciatíva prerozdelí medzi neziskové organizácie a na priamu pomoc ľuďom zasiahnutým vojnou na Ukrajine.