Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Inšpekcia obvinila exvyšetrovateľov NAKA a bývalého prokurátora

Ilustračná snímka Foto: TASR

Hovorkyňa ozrejmila, že v prípade preukázania viny môže obvineným hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Bratislava 30. júla (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri osoby P.Ď., J.Č. a Ľ.D. sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia Policajného zboru a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

Hovorkyňa ozrejmila, že v prípade preukázania viny môže obvineným hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. "Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme k prípadu poskytovať žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania," doplnila.

"Generálny prokurátor SR rozhodne vo veci týkajúcej sa služobného pomeru trestne stíhaného prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky M. Š. po zadovážení a vyhodnotení relevantných podkladov," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová v reakcii na otázky o možnom dočasnom pozastavení výkonu funkcie trestne stíhaného prokurátora.

Obvinený bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír D. na sociálnej sieti reagoval, že obvinenie považuje za účelové. "Nikdy som sa nedopustil žiadneho trestného činu a budem sa voči tomu brániť legálnou cestou. Zároveň uznesenie obsahuje nepravdivé tvrdenia voči mojej osobe," zdôraznil. Nadácia Zastavme korupciu, kde Ľubomír D. v súčasnosti pôsobí, na sociálnej sieti priblížila, že obvinenie súvisí s jeho predošlým pôsobením ako vedúceho pracovnej skupiny Očistec.