Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

IPčko: Cez odkazovač Nevypočutý prišlo od januára vyše 300 odkazov

Na snímke riaditeľ Občianskeho združenia IPčko Marek Madro. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dominujú v nich témy frustrácie, nepochopenia, nevypočutia, pocitu nespravodlivosti, krivdy, ale aj témy mizogýnie, strachu z výhražných e-mailov či strata pocitu bezpečia.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Cez odkazovač Nevypočutý prišlo od januára viac ako 300 odkazov mladých ľudí. Dominujú v nich témy frustrácie, nepochopenia, nevypočutia, pocitu nespravodlivosti, krivdy, ale aj témy mizogýnie, strachu z výhražných e-mailov či strata pocitu bezpečia. Ide o jednu z aktivít iniciatívy s názvom Nevypočutý, zameranú na prevenciu radikalizácie. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z občianskeho združenia IPčko.

"Odkazy, ktoré nám prichádzajú, sú ťažké a bolestivé. Plné hnevu, bolesti, strachu a frustrácie z toho, ako zle funguje nielen naša spoločnosť, ale aj my ako ľudia," vysvetlil riaditeľ IPčka Marek Madro. Ako podotkla Hazéová, na toaletách stredných škôl po celom Slovensku sú rozmiestnené nálepky s QR kódom. Ten vedie na web, kde môžu mladí zanechať svoje odkazy a podnety na témy, ktoré ich trápia. Psychológovia z IPčka na ne každý štvrtok o 19.00 h reagujú cez vysielanie.

Okrem toho odborníci z IPčka v spolupráci s Protiteroristickou centrálou Prezídia Policajného zboru realizovali v priebehu februára a marca po celom Slovensku sériu vzdelávaní v oblasti prevencie radikalizácie na školách. "Vo všetkých krajských mestách spolu vyškolili 90 odborníkov a odborníčiek zo školského prostredia a z pomáhajúcich profesií a od októbra začínajú druhé kolo školení po celom Slovensku," doplnila.

Hazéová dodala, že IPčko v rámci projektu Nevypočutý robí aj špeciálne triednické hodiny o radikalizácii a ich krízový intervenčný tím poskytuje svoje služby a konzultácie v tejto téme aj priamo na školách.