Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

IPčko:Ideologickí groomeri využívajú frustráciu na manipuláciu mladých

Na snímke riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro. V Bratislave 19. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Grooming nie je iba o sexuálnom zneužívaní, ale aj o radikalizácii, kde groomeri ponúkajú emocionálnu podporu a izolujú mladých od rodín a priateľov.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Ideologickí groomeri využívajú frustráciu, aby si získali dôveru mladých a manipulovali ich. Upozornilo na to občianske združenie IPčko. Grooming podľa neho nie je iba o sexuálnom zneužívaní, ale aj o radikalizácii, kde groomeri ponúkajú emocionálnu podporu a izolujú mladých od rodín a priateľov. Týmto spôsobom ich vťahujú do extrémistických komunít a podnecujú k násilným činom. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z IPčka.

"Grooming je vlastne budovanie si priateľstva a vzťahu. Človek, ktorého označujeme ako groomer, si vytvorí citový vzťah s dieťaťom alebo mladým človekom, aby si získal jeho dôveru a mohol ho následne zneužiť," uviedol riaditeľ IPčka Marek Madro. Ako doplnil, internet sa stal miestom rozmachu extrémistických skupín a ideológií, ktoré realizujú rôzne náborové stratégie zamerané cielene na mladých ľudí a využívajú ich zraniteľnosť.

Vytvorený vzťah a dôvera medzi deťmi a groomermi vedie podľa IPčka k ich postupnej izolácii od rodiny a priateľov, čo má viesť k väčšej závislosti. Tento proces podľa neho môže zahŕňať aj opustenie 'mainstreamovej' spoločnosti a vstup do rôznych uzatvorených alternatívnych a extrémistických komunít. Groomeri pritom ponúkajú emocionálnu podporu a porozumenie, čo vytvára pocit, že rozumejú ťažkostiam mladým a participujú na riešení ich ťažkostí.

Ako poznamenala odborná poradkyňa IPčka Zuzana Juráneková, ideológia, ktorou mladých manipulujú, im ponúka jednoduché vysvetlenia a riešenia zložitých problémov. "Mladí ľudia preto získajú presvedčenie, že toto je tá jediná a správna cesta. Groomeri sa ich snažia vtiahnuť do spôsobu myslenia danej extrémistickej skupiny, aby prijali extrémne názory, legitimizovali násilie a extrémistické správanie, až nakoniec podnietili k násiliu a násilným činom v mene ideológie," varovala.