Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

V Iráne zatkli Slováka, bol vraj špiónom CIA

Foto: TASR/Youtube
Foto: Internet

Podľa portálu mal Slovák získavať informácie o iránskom jadrovom programe. Naše ministerstvo už požiadalo iránsku stranu o vysvetlenie, tá zatiaľ neodpovedala.

Bratislava 21. januára (TASR) - V Iráne zadržali slovenského občana pre špionáž. Informuje o tom spravodajský portál Tvnoviny.sk s tým, že ministerstvo zahraničných vecí SR potvrdilo minulotýždňové zdržanie slovenského občana v Teheráne.

Podľa portálu mal Slovák získavať informácie o iránskom jadrovom programe. Naše ministerstvo už požiadalo iránsku stranu o vysvetlenie, tá zatiaľ neodpovedala. Vo videu, ktoré s ním odvysielala tamojšia štátna televízia, sa k vyzvedačstvu priznal.



Denník Sme na svojej internetovej stránke informuje, že ide o 26-ročného Mateja Valucha. Vo videu, kde sa priznáva, že pracoval pre CIA, podľa denníka tiež uvádza, ako prišiel do krajiny pracovať a že ho neskôr kontaktoval dôstojník CIA, ktorému posielal osobné údaje o Iráncoch.

Zatknutie Slováka Sme potvrdilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí. "Iránska strana informovala náš zastupiteľský úrad v Teheráne, že minulý týždeň zadržali občana SR údajne kvôli podozreniu z ohrozovania štátnej bezpečnosti," uviedlo slovenské ministerstvo. Napriek opakovaným žiadostiam o umožnenie návštevy zadržaného slovenského občana zatiaľ naši diplomati v Teheráne takúto možnosť nedostali. "Na prípade intenzívne pracujeme a podnikneme ďalšie potrebné kroky," povedal Sme hovorca ministerstva Boris Gandel.

Matej Valuch odišiel do Teheránu podľa informácií denníka v lete, mal tam pracovať v oblasti komunikácií. Naposledy sa na Slovensko ozval začiatkom decembra, odvtedy sa s ním nedá spojiť. Dvadsaťšesťročný Slovák podľa denníka ovláda angličtinu, vyštudoval na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, po perzsky nevie.



Profil Mateja Valucha na internete, kde uvádza svoje pracovné a profesné skúsenosti




Foto: Internet