Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Ivan Gašparovič je presvedčený, že sľuby vlády z Poltára sa naplnia

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič 24.augusta 2012 počas návštevy Lučenca sľúbil podporu v rámci svojich možností pri dostavbe rýchlostnej cesty R2. Foto: TASR/Ján Siman

V Lučenci si v týchto dňoch pripomínajú 765. výročie prvej písomnej zmienky o meste.

Lučenec 24. augusta (TASR) - Kvalitné dopravné prepojenie mesta s vyspelejšími oblasťami Slovenska je podľa primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej najväčším problémom mesta, ale aj celého regiónu.

Prezident SR Ivan Gašparovič počas dnešnej návštevy mesta sľúbil podporu v rámci svojich možností pri dostavbe rýchlostnej cesty R2. V Lučenci si v týchto dňoch pripomínajú 765. výročie prvej písomnej zmienky o meste.

Prezident na stretnutí s primátorkou a poslancami vyzdvihol úspechy vedenia mesta. Vývoj v Lučenci je podľa neho citeľný napriek obmedzeným finančným možnostiam. Samospráva sa pred hlavou štátu prezentovala zrekonštruovaným námestím, lesoparkom, ale aj priemyselným parkom. Podľa vedenia mesta však intenzívnejšiemu rozvoju bráni chýbajúce kvalitné dopravné spojenie. Poslanci mestského zastupiteľstva hovorili s prezidentom aj o probléme pri vytváraní väčších územných centier. Okolité obce zatiaľ nemajú záujem o spájanie.


Tu bude player

"Netrúfam si odhadnúť, či tento trend vytvárania veľkých aglomerácií, a kedy, príde aj sem. Vo svete je to úplne logické a samozrejmé. Podľa môjho názoru je to aj v Bratislave len otázkou času. Z môjho postu tento stav ovplyvniť neviem. Záleží to na obyvateľoch, kedy sa vytvoria podmienky, aby bolo pre samotných ľudí výhodnejšie spájať sa a vytvárať väčšie mestá," odpovedal Gašparovič.

Problémami Novohradu sa tento rok zaoberala aj vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Poltári. Podľa prezidenta sa dohodu vlády pri pomoci regiónu podarí naplniť.

"Som presvedčený, že tie sumy, na ktorých sa vláda dohodla investovať, sa splnia. Lučenec a Poltár sú na seba veľmi naviazaní aj priemyselnými parkmi a problémami pri ich obsadzovaní investormi. Súvisí to práve aj s výstavbou ciest, ktoré chýbajú investorom. Vidím, že pomoc bude skutočne realizovaná, lebo podľa toho, čo som videl, sa jednotlivé čiastky dostávajú aj do rozpočtu," dodal prezident SR.