Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

J. Blanár: Rok priniesol náročné rokovania, krízové situácie i úspechy

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Zdôraznil, že ministerstvo plní úlohy, vychádzajúce z Programového vyhlásenia vlády.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. októbra (TASR) - Rok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR priniesol náročné rokovania i krízové situácie, ale aj spoločné úspechy. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) pri zhodnotení prvého roka rezortu pod jeho vedením.

Zdôraznil, že ministerstvo plní úlohy, vychádzajúce z Programového vyhlásenia vlády. "Presadzuje presadzuje suverénnu zahraničnú politiku, ktorá má slúžiť občanom SR a našej vlasti," uviedol Blanár. Zároveň ocenil prácu svojho tímu.

Zástupcovia ministerstva vo videu pripomenuli negociácie s Európskou úniou i prípravu členstva v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2028 - 2029. "V diplomatických aktivitách sme sa výrazne zamerali aj na rozšírenie vzťahov s regiónmi mimo EÚ, napríklad Latinskej Ameriky či Afriky," pripomenul štátny tajomník ministerstva Marek Eštok.

Posilňovanie ekonomickej diplomacie zvýraznil štátny tajomník Rastislav Chovanec. "Rozšírili sme sieť ekonomických diplomatov zo 17 na 43, podarilo sa nám pre slovenské firmy otvoriť dvere na zaujímavých trhoch, ako sú India, Kórea či Azerbajdžan," konkretizoval.

Generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva Miroslava Vozáryová pripomenula aktualizáciu siete zastupiteľských úradov, ktorý ráta so znovuotvorením veľvyslanectiev v Austrálii a Bruseli i novými zastupiteľskými úradmi v Alžírsku, Tanzánii, Malajzii či Filipínach. "Vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu vo svete sme zriadili nonstop prevádzku medzinárodného operačného krízového centra," dodala.