Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

J. Blanár: Výzva k mieru vedie cez diplomatické rokovania

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Sybihom na Úrade vlády SR 18. septembra 2024 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian

Blanár dodal, že prioritou vlády v tejto oblasti je presadzovanie dodržiavania medzinárodného práva, ochrany ľudských práv a aktívne využívanie nástrojov mierovej diplomacie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. septembra (TASR) - Mier a sloboda sú vzácnymi hodnotami, ktorých dôležitosť musíme neustále presadzovať v súvislosti s aktuálne prebiehajúcimi konfliktmi vo svete. Poukázal na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa mieru. Zdôraznil, že výzva k mieru vedie cez diplomatické rokovania.

"Mier a sloboda sú vzácnymi hodnotami, ktoré musíme zdôrazňovať, opakovať ich skutočný odkaz mladým generáciám a neustále presadzovať ich dôležitosť v súvislosti s aktuálne prebiehajúcimi konfliktmi vo svete," povedal minister.

Pripomenul, že OSN v tejto súvislosti zároveň vyzýva na 24-hodinové zastavenie všetkých nepriateľských akcií na celom svete. "História nás už dávno naučila, že vojny sa nekončia na bojisku, ale za rokovacím stolom. Je nevyhnutné zastaviť zbytočné straty na životoch, zdraví, majetku, a to nielen počas jedného dňa, ale hľadať trvalé, udržateľné riešenia konfliktov," poznamenal.

Blanár dodal, že prioritou vlády v tejto oblasti je presadzovanie dodržiavania medzinárodného práva, ochrany ľudských práv a aktívne využívanie nástrojov mierovej diplomacie.

Svet si každoročne 21. septembra pripomína Medzinárodný deň mieru. Ten vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 1981.