Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

J. Mádl vo Vlnách ukazuje autentické emócie a autentických ľudí

Na snímke český režisér Jiří Mádl pózuje po novinárskej projekcii filmu Vlny v Bratislave 30. júla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Hlavnú úlohu vo Vlnách dostal Vojtěch Vodochodský.

Bratislava 30. júla (TASR) - Po úspešnej svetovej premiére na karlovarskom festivale mieri najnovší film Jiřího Mádla Vlny do slovenských kín. Dobový film zasadil scenárista a režisér do československého kontextu, odohráva sa v Prahe v závere 60. rokov. Pre Mádla bol podstatný príbeh dvoch bratov, ktorý rozpráva film venovaný novinárom. Divákom priblíži nie príliš známu úlohu, ktorú v auguste 1968 zohrali pracovníci Československého rozhlasu. "Ten príbeh sa mohol stať v úplne inej dobe, v úplne inej krajine," povedal pre TASR Mádl na utorkovej novinárskej premiére v Bratislave.

Hlavnú úlohu vo Vlnách dostal Vojtěch Vodochodský. Stvárňuje Tomáša, ktorý vychováva svojho mladšieho brata Pavla. Sám sa o politiku nezaujíma a snaží sa od nej držať ďalej aj brata. Tomáš sa však ako technik stane súčasťou prestížnej rozhlasovej redakcie, ocitá sa v nebezpečnom súboji medzi redaktormi a tajnými službami, ktorým prekáža slobodné a necenzurované vysielanie. V stávke je kompromitujúca nahrávka aj životy všetkých. Tomáš sa musí rozhodnúť, či obetuje svojho brata alebo kolegov bojujúcich za pravdu.

Film nakrútil Mádl podľa skutočných príbehov novinárov z Československého rozhlasu, ktorí boli odhodlaní prinášať nezávislé spravodajstvo za každú cenu. Snímka kombinuje nakrútený a historický materiál, pričom divák medzi nimi nerozozná hranice. "Bola to v jednu chvíľu odvážna prechádzka balónom plným faktov, pretože som mal informácie od historikov, ktoré boli niekedy aj protichodné, potom od priamych účastníkov, ktorí sa tiež niekedy nezhodovali úplne v niečom," priznal Mádl.



Režisér a scenárista má radosť, že jeho filmová novinka plní kinosály a sedia v nich všetky vekové kategórie. "Nemám zámer niekoho vychovávať, chcem ukázať autentické emócie autentických ľudí, ktorí sa v určitých ťažkých životných situáciách museli nejako rozhodnúť. Naše životy predsa tvoria predovšetkým naše jednotlivé rozhodnutia. A ten príbeh mi pripadal fascinujúci, mohol sa stať kdekoľvek na svete, v inej krajine, ale stalo sa to tu a je to veľmi silné," podčiarkol Mádl.

Film predstavili v Bratislave aj herecké osobnosti, ktoré stvárnili odvážnych novinárov v slávnej redakcii medzinárodného života Československého rozhlasu. Vieru Šťovíčkovú si zahrala Táňa Pauhofová, Luboša Dobrovodského Martin Hofmann a Jiřího Dienstbiera Vojtěch Kotek. Vo filme ďalej účinkujú Stanislav Majer, Tomáš Maštalír, Jevgenij Ivanovič Libezňuk či Michaela Majerníková.